Bh. košarkaši u grupi sa Litvanijom, Latvijom te Izraelom

Juniorska (U18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će se okupiti u Svetom Martinu na Muri, gdje će se do 11. decembra pripremati za nastup na evropskom prvenstvu u turskom Samsunu, javlja Fena.

Prvenstvo će biti održano od 16. do 22. decembra, a selektor BiH Josip Pandža na pripreme je pozvao 18 igraÄa koji će se pokuÅ¡ati izboriti za dres Bosne i Hercegovine na smotri najboljih evropskih koÅ¡arkaÅ¡a.

Na spisku se nalaze: Amar Gegić, Ahmed Bjelak, Sandro Antunović, Darko Talić, BoÅ¡ko Bojović, Rijad Avdić, Nikola Marić, Dino Kobić, Ibrahim Mulaomerović, Džanan Musa, Sani ÄŒampara, SrÄ‘an KoÄić, Emir ÄŒerkezović, Jure Soldo, Nemanja Nikolić, NjegoÅ¡ SikiraÅ¡, Dario Drežnjak, Mateo Zovko.

Pred Pandžom je kratak period za provjeru stanja mladih bh. košarkaša i sastavaljanje najboljeg tima koji će otputovati u Samsun, a najbolju priliku za to imat će na prijateljskim utakmicama protiv selekcija Slovenije, Hrvatske i Turske.

– Kroz pripreme i prijateljske utakmice moramo vidjeti kakva će biti naÅ¡a ekipa, a zatim ćemo praviti planove i kreirati ambicije. Uspjeh će ovisiti najviÅ¡e od atmosfere, fiziÄkog stanja igraÄa, a zatim o raspoloženju na utakmicama. Sigurno je da imamo kvalitet, ali teÅ¡ko je u ovom trenutku bilo Å¡ta predviÄ‘ati – rekao je Pandža za Fenu.

Selekcija BiH će igrati protiv Hrvatske 9. decembra, a protiv Slovenije dan kasnije. Reprezentacija će 11. decembra otputovati u Tursku, gdje će 13. decembra protiv selekcije domaćina odigrati posljednji kontrolni meÄ uoÄi EP-a.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom.

– Grupa je izuzetno teÅ¡ka. Litvanija je uvijek u vrhu evropske koÅ¡arke, a Latvija je u konkurenciji koÅ¡arkaÅ¡a do 16 godina igrala finale. Grupa je teÅ¡ka i neatraktivna, a mi u ovom trenutku razmiÅ¡ljamo samo o Izraelu protiv kojeg igramo prvi i vjerovatno najvažniji meÄ – naveo je selektor BiH.

Prvi meÄ bh. koÅ¡arkaÅ¡i će igrati protiv Izraelaca 16. decembra.

(Reprezentacija.ba)