Bosanci i Hercegovci u Japanu

Bh. trenerski dvojac Vahid Halilhodžić i Enver Lugušić koji kao selektor i trener golmana rade u japanskoj fudbalskoj reprezentaciji organizovali su kamp za japanske golmane.

Kroz trodnevni rad sa šest izabranih golmana japanski stručni štab imao je cilj provjeriti svoje čuvare mreže, te tako što spremnije dočekati naredne utakmice.

– U današnjem modernom fudbalu pozicije golmana i napadača možda su i najvažnije pozicije za ekipu. Željeli smo organizovati ovakav kamp već duže vrijeme, te sam zahvalan japanskoj ligi i klubovima što su nam izašli u susret i pustili svoje golmane. Sada znamo sa kakvom fizičkom spremom, znanje, mentalnom snagom i taktičkim znanjem raspolažu naši golmani, a oni su jasno dobili upute šta od njih očekujemo. – poručio je Vahid Halilhodžić.

Treninge golmana vodio je doskorašnji trener golmana u reprezentaciji BiH Enver Lugušić koji je tokom prvih mjeseci rada već obišao cijeli Japan. Popularni “Luga” na djelu uživo želi vidjeti sve potencijalne kandidate za golmane reprezentacije, a u japanskom savezu mu izlaze u susret.

Japan će 11. novembra u prijateljskom susretu ugostiti Oman, a četiri dana poslije u goste im, ali u kvalifikacionoj utakmici, dolazi Saudijska Arabija.

U grupi sa Saudijskom Arabijom, Australijom, Emiratima, Katarom i Tajlandom, Japan je treći sa sedam osvojenih bodova iz četiri susreta.

(Reprezentacija.ba)