Juventus se prilagođava Pjaniću

Fudbaleri Juventusa su u okviru trećeg kola grupe H Lige šampiona minimalno slavili u gostima kod Lyona rezultatom 1:0, a naš reprezentativac Miralem Pjanić imao je dva različita poluvremena. Otkrivamo zašto.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić proveo je svih 90 minuta na tereu u Juventusu, koji je od 54. minute igrao sa igračem manje nakon što je Lemina zbog dva žuta kartona morao napustiti igru.

Miralem Pjanić je u prvom poluvremenu (formacija Juventusa bila 3-5-2) igrao nešto bliže golu Lyona i bio prilično nevidljiv. Sličnu poziciju igrao je i protiv Belgije u Briselu, gdje također nije puno pokazao.

Kada je njegov saigrač Lemina zaradio drugi žuti karton i napustio teren, trener Juventusa Massimiliano Allegri je promijenio formaciju. Do kraja utakmice je igrao sa četiri fudbalera u zadnjoj liniji, a Pjanić je zaigrao na poziciji centralnog veznog (u tandemu sa Khedirom, umjesto koga je kasnije ušao Sturaro), koja mu i najviše odgovara (kao što je bio slučaj u kvalifikacionim mečevima sa Estonijom i Kiprom).

pjanic juventus lyon

Praktično, Allegri je, a to mu nije prvi put, vezni red Juventusa prilagodio Miralemu Pjaniću kako bi cijela ekipa izgledala što efikasnije.

Iako je imao igrača manje, Juventus je uspio doći do gola i trijumfa, a nedostatak Lemine se nije toliko osjetio s obzirom da su kretnja igrača Juventusa bez lopte i pozicioniranje bili na visokom nivou.

Posebno se to odnosi na Pjanića, koji je u nekoliko navrata zaustavio opasne napade Lyona, zahvaljujući odličnom pozicioniranju i čitanju igre, dok je u nekim situacijama kada je njegova ekipa imala posjed lopte, znao napraviti i višak na terenu te ubrzati protok lopte.

Podsjetimo, da je Miralem sinoć pretrčao najviše kilometara od svih aktera na meču Lyon – Juventus (11,9 km).

Lekcija je jasna – i Bosna i Hercegovina svoju igru mora organizovati tako da se Miralem Pjanić iskoristi maksimalno.

(Reprezentacija.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo Reprezentacija.ba portala i Reprezentacija.ba portal ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.