Baždarević o susretu BiH – Kipar

Danas je u Zenici održana zvanična press konferencija uoči susret kvalifikacija za SP između BiH i Kipra (10. oktobar), na kojoj su se prisutnim novinarima obratili selektor Mehmed Baždarević i kapiten Edin Džeko.

Baždarević smatra da su tri boda protiv Kipra u ovom trenutku najvažnija.

“Analizirali smo poraz od Belgije, koji je bio težak. Međutim, moramo se fokusirati na sutrašnji duel protiv Kipra i to je najvažnije. Ne treba ponavljati koliko je važna utakmica sa Kiprom i tri boda su izuzetno važna. Potrebno je da imamo želje i motivacije, a ukoliko nismo u stanju da to napravimo, onda nemamo šta tražiti. Vjerujem u svoje momke, da će odigrati dobro i da ćemo obradovati sve navijače, koji će doći da nas bodre”, istakao je Baždarević.

Na pitanje o zalaganju bh. reprezentativaca u Belgiji, selektor kaže:

“Sve možemo da opravdamo, osim borbenosti, trčanja i želje, što nije bilo u Belgiji. To se više ne smije ponavljati. Za Kipar računamo na sve igrače, koji su na raspolaganju, a večeras nakon treninga ćemo odlučiti ko će nastupiti”, rekao je selektor i dodao:

“Nije isključeno da će formacija biti ista kao u Belgiji. Ipak, borbenost, trčanje, želja moraju biti ispred formacije. Najvažnije da ona formacija koja izaže na teren mora da se bori, da trči i da igramo onako kako znamo i možemo.”

Stručni štab na čelu sa Baždarevićem je detaljno analizirao Kiprane, koji su nas u prošlim kvalifikacijama pobijedili sa 1:2 u Zenici.

“Gledali smo Kipar tri puta uživo, imamo sve informacije o njima. Znamo da se su dobro igrali protiv Belgije i Grčke, iako su izgubili. Radi se o nezgodnoj reprezentaciji, čiji igrači igraju u inostranstvu. Imaju iskustvo i ne smijemo ih podcijeniti. Detaljno smo analizirali Kipar i igrat ćemo onako kako se dogovorimo pred samu utakmicu. Ovi momci zaslužuju podršku i medija i navijača, jer su toliko toga dali i još daju za ovu reprezentaciju”, završio je Baždarević.

(Reprezentacija.ba)