BiH već obezijedila plasman u baražni dio kvalifikacija

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine obezbijedila je nastup u Elitnoj rundi, a danas će sa početkom u 13,00 sati igrati posljednji meč grupe 5 kvalifikacija za EP protiv Austrije (turnir se igra u Litvaniji).

Obje selekcije su ostvarile po dvije pobjede i današnji duel će odlučiti koja će reprezentacija osvojiti prvo mjesto i biti u boljoj poziciji uoči žrijeba Elitne runde.

Naša selekcija je pobijedila Litvaniju sa 3:0 i Azerbejdžan sa 2:1, dok su Austrijanci bili bolji od Azerbejdžana (4:1) i Litvanije 3:2).

Austrijanci su blagi favoriti uoči meča sa BiH, ali i naši momci će tražiti svoju šansu i pokušati doći do tri boda (u slučaju neriješenog rezultata, Austrija bi bila prva zbog bolje gol razlike).

Najveća opasnost za izabranike Tonija Karačića će biti napadač bh. porijekla Arnel Jakupović, koji nastupa za engleski Middlesbrough i postigao je tri gola u kvalifikacijama za Austriju.

Iako ima samo 18 godina, Arnel je već ubilježio jedan nastup za mladu selekciju Austrije te bio strijelac u debiju protiv Rusije 6. septembra ove godine  (1:1).

S druge strane, naši juniori su u utakmicama sa Litvanijom i Azerbejdžanom opravdali ulogu favorita, a posebno vrijedi istaći odlične nastupe Emira Bijelića (Metz) i Mate Stanića (Dinamo Zagreb) u veznom redu, koji su pokazali da se radi o velikim potencijalima, ali i sigurni stoperski tandem Besim Šerbečić (Radnik Bijeljina) – Toni Nikić (Široki Brijeg).

Raduje i podatak da je pet različitih igrača postizalo golove (Žerić, Nikić, Demirović, Suljić i Hadžić), te da su tri naša fudbalera rođena 1999. godine nastupila u obje utakmice (Resić, Čeliković i Hadžić, strijelac pobjedonosnog gola protiv Azerbejdžana).

Protiv Austrije se najviše očekuje od dva najbolja fudbalera u ovoj generaciji, Ermedina Demirovića (Leipzig) i Zinedina Mustedanagića (Sparta Prag).

Obojica nisu pokazala ono što najbolje znaju u prve dvije utakmice, ali jedan od razloga je što u svojim klubovima briljiraju na drugim pozicijama.

Demirović u Leipzigu najčešće igra na krilu (u reprezentaciji je istureni napadač), dok je Mustedanagić najisutreniji u napadu praške Sparte te je prošle sezone postigao preko 30 golova za juniorski tim (u reprezentaciji je ofanzivni vezni).

Generacija koja puno obećava protiv Austrije treba igrati borbeno, hrabro, pametno i uz malo sreće može doći do trijumfa.

(Reprezentacija.ba)