U17 BiH igrat će u grupi sa Moldavijom, Latvijom i Rusijom

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine će od 23. do 28. septembra u Moldaviji nastupiti na turniru grupe 1 kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo za fudbalere do 17 godina.

Pored naše selekcije i Moldavije u grupi 1 nalaze se još i Rusija te Latvija.

Selektor bh. tima Sakib Malkočević je 16. septembra okupio 22 fudbalera u Vogošći, od kojih je sljedećih 18 otputovalo za Moldaviju:

Matej Perković (Široki Brijeg), Jasmin Kršić (Željezničar), Armin Imamović (Sarajevo), Jusuf Gazibegović (Red Bull Salzburg, Austrija), Rijad Sadiku (Sarajevo), Milan Savić (Crvena Zvezda, Srbija), Igor Savić (Zrinjski), Stefan Santrač (Crvena Zvezda, Srbija), Miralem Ramić (Hertha, Njemačka), Denis Kahrimanović (Ried, Austrija), Đani Salčin (Sarajevo), Milan Šikanjić (Crvena Zvezda, Srbija), Ahmed Hasanović (Željezničar), Eldin Omerović (Sloboda), Domagoj Marušić (Široki Brijeg), Enio Zilić (Željezničar), Dobrica Tegeltija (Vojvodina, Srbija) i Abdulah Džafo (St. Polten, Austrija).

Prvu utakmicu, bh. kadeti igraju sutra (23. septembar) protiv Latvije u 15,00 sati po našem vremenu.

Malkočević na raspolaganju ima prilično izbalansiran tim koji čini 10 igrača iz domaćeg prvenstva te osam iz inostranstva.

Većinu sadašnjih kadetskih bh. reprezentaivaca ljubitelji fudbala mogli su upoznati na turniru prijateljstva u Bijeljini u maju mjesecu ove godine.

Ukupno je deset bh. kadeta nastupilo na spomenutom turniru u Bijeljini.

Šikanjić, Santrač i Milan Savić su igrali za Crvenu Zvezdu (u finalu poražena od Vojvodine), Kršić, Zilić i Hasanović za Željezničar, Imamović i Salčin za Sarajevo, Tegeltija za Vojvodinu te Omerović za tuzlansku Slobodu.

Vođa ove generacije sigurno je defanzivac Rijad Sadiku iz Sarajeva, koji je nastupio za na Europskom prvenstvu za kadete u maju 2016. godine, iako je bio godinu dana mlađi od svih naših reprezentativaca (nastupili igrali rođeni 1999. godine).

Kreativnost se očekuje od Miralema Ramića fudbalera njemačke Herthe, koji bi svojim loptama trebao prvenstveno Milana Šikanjića, ali i ostale bh. ofanzivce.

Naši najbolji kadeti su u okviru priprema za kvalifikacije odigrali dva prijateljska susreta sa Italijom (porazi 0:2 i 1:3), međutim Malkočević u tim mečevima nije mogao računati na nekoliko prvotimaca.

Ukoliko bh. kadeti pruže maksimum u sve tri utakmice, ne bi trebali imati problema da na kraju osvoje jedno od prva dva mjesta, koje garantuje nastup u Elitnoj rundi.

Raspored utakmica U17 BiH:

23. septembar 2016. godine, BiH – Latvija 15,00 sati

25. septembar 2016. godine, BiH – Moldavija 15,00 sati

28. septembar 2016. godine, BiH – Rusija 15,00 sati.

Nastup u Elitnu rundu izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe (ukupno 13 grupa) te četiri najbolje trećeplasirane.

(Reprezentacija.ba)