Selektor rukometne bh. selekcije Bilal Šuman o nadolazećem okupljanju rukometaša.

Novi selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman od prvog dana svog mandata ozbiljno se bacio na posao. Nakon što je ispunio obaveze u Koldingu, Šuman je od prije nekoliko dana ponovo u BiH. Za vikend je bio prisutan na utakmicama Premijer lige, a najavljuje da će to u narednom periodu biti redovna praksa, naravno za vrijeme dok boravi u BiH, piše “Oslobođenje”.

Na početku razgovora za Oslobođenje Šuman je želio da ispravi nepravdu koja je učinjena prema Benjaminu Čičkušiću. Selektor je uvrstio srednjeg beka Maglaja na prvi prošireni spisak, ali greškom njegovo ime nije se našlo u dopisima koji su otišli medijima.

– To je momak koji je svojim igrama zaslužio poziv, jer je prošle sezone bio najbolji strijelac i igrač prvenstva. Što se tiče ostalih igrača, zdravstvene probleme ima Kosta Savić, ali nadam se da će uskoro početi da trenira. Ovaj spisak, naravno kao i u svakom sportskom kolektivu, podložan je promjenama, a uskoro ćemo objaviti i skraćeni spisak igrača za duele protiv Austrije i Španije, kaže Šuman, koji će imati malo vremena da spremi ekipu.

– Okupljanje smo zakazali za 26. oktobar, a problem će nam predstavljati što će nam se igrači iz Mađarska, Njemačke i Francuske pridružiti tek 29. Dakle, u kompletnom sastavu trenirat ćemo samo 30. oktobra, jer dan kasnije krećemo u Španiju. No, neću dozvoliti da odemo nespremni i igračima ću ubrzo poslati plan rada, ali i videoanalize protivnika, ističe nekada sjajno desno krilo koje nam je i najavilo okupljanje reprezentacije Premijer lige, ali i omladinskih selekcija.

– Već smo dogovorili da se četiri selekcije okupe 21. oktobra na Vlašiću. Radit ćemo tri dana, a za svaku od ovih selekcija planirana su po četiri treninga. Dakle, četiri selekcije, sedam trenera, 16 treninga je nešto što će se prvi put desiti u bh. rukometu. Što se tiče selekcije Premijer lige narednih dana objavit ćemo spisak igrača, koji će doći na Vlašić. S ovom selekcijom radit će svi selektori omladinskih selekcija, kao i ja. Moram iskoristiti priliku i da kažem da ćemo uskoro formirati reprezentaciju U14, tako da ćemo u muškom rukometu uz A tim imati još pet reprezentacija, kaže Šuman.

Osim ovih novina, Šuman je najavio da će dvije mlade reprezentacije U16 i U18 naredne godine učestvovati na Kempa cupu u Danskoj, ali i da će se uskoro ozvaničiti saradnja RSBiH sa Koldingom.

– Kolding će pružiti najbolje uslove mladim talentima koji žele ići u Dansku. Gore će imati sve što im je potrebno, a ako se uspiju nametnuti, ostat će članovi kluba. Druga stvar je da ćemo zahvaljujući Koldingu dobiti i nove sponzore RSBiH, što je velika stvar, govori Šuman i nastavlja:

– Sve ovo što sam nabrojao neće biti samo prazna priča već ćemo uskoro vidjeti i djela. Dakle, ovo je najava sportske reforme bh. rukometa, a o konkretnim detaljima javnost će biti upoznata narednog mjeseca, malo prije pomenutih okupljanja. Selektor rukometnih zmajeva istakao je da je zadovoljan kako su njegovi izabranici počeli sezonu u svojim klubovima.

– Zasad ovo izgleda dobro. Ne bih nikoga da imenujem, ali oni koji su promijenili klubove i otišli u jače lige već su se pokazali kao prava pojačanja, što je jako dobra preporuka da veliki klubovi i u budućnosti računaju na igrače iz BiH, riječi su Šumana, koji će biti na slatkim mukama kada je u pitanju pozicija golmana.

– Pratim sve i daj Bože da na svim pozicijama budu slatke muke, kaže bh. selektor, koji je već sakupio veliki broj informacija o Španiji, Austriji i Finskoj, s kojima igramo kvalifikacije za SP.

– Austrija nam je najveći rival za drugo mjesto i o njoj zasad znamo sve. Pitanje je u kakvom će sastavu igrati i ko će biti srednji bekovi, ali i to ćemo znati brzo, završio je Šuman.

(Reprezentacija.ba)