“Zmajevima” će se pored neminovne pobjede, morati poklopiti određeni rezultati

Košarkaški reprezentativci BiH večeras u Stockholmu protiv Švedske igraju posljednji susret kvalifikacija za EP.

Poslije tri odigrana meča u grupi “C” naši najbolji košarkaši su na omjeru od jedne pobjede i dva poraza, što znači da su ostali bez šansi za direktan plasman.

EP-a se mogu domoći samo u slučaju da završe među četiri najbolje rangirane drugoplasirane selekcije, što je također teško izvodljivo.

Nekoliko je scenarija po kojima bi BiH mogla završiti na 40. prvenstvu Evrope, a svaki uključuje pobjedu nad Šveđanima i to uglavnom sa što većom razlikom.

Najrealniji je onaj preko skupina “A” i “B”, gdje bi im u preostalim mečevima trebale pobjede Islanda nad Kiprom i Belgije nad Islandom, odnosno Poljske nad Bjelorusijom i Estonijom.

Time bi selekcije Islanda i Estonije završile kao drugoplasirane u svojim skupinama sa skorom 1-3, pa bi naši košarkaši bez obzira na visinu pobjede u Švedskoj išli dalje.

Otežavajuća okolnost za naš tim svakako će biti i neigranje kapitena Mirze Teletovića, kojeg je selektor Damir Mulaomerović zbog incidenta s Džananom Musom prekrižio sa spiska putnika za Švedsku.

Uzvratni susret protiv Švedske, koju smo u prvom meču dobili s tri poena razlike (74:71), igra se večeras od 20 časova uz direktan prijenos na BHT1.

(Reprezentacija.ba)