Bh. selektor razjasnio stvari poslije sinoćnjih događaja

Selektor koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mulaomerović kazao je veÄeras na press konferenciji da ima potrebu razjasniti neke stvari poslije sinoćnih dogaÄ‘aja na kvalifikacionoj utakmici za Eurobasket, i danaÅ¡njeg obraćanja medijima kapitena bh. selekcije Mirze Teletovića, prenosi Fena.

On je istakao da kao selektor i trener reprezentacije želi stati u zaštitu Košarkaškog saveza BiH i cijele reprezentacije, struke i svih koji su u ovom projektu u posljednjih 45 dana.

– Mirza Teletović je sinoć samoinicijativno napustio svlaÄionicu, rekavÅ¡i da neće ići u Å vedsku, da odlazi. Danas je bio na press konferenciji bez moje dozvole, mi smo bili u Tuzli – kazao je Mulaomerović.

Dodao je da je, slušajući Teletovićevu press konferenciju htio sam pojasniti neke stvari.

– Krenuo bih od dogaÄ‘aja pri kraja utakmice. Mislim da kapiten jedne reprezentacije, naÄin na koji se ponio, bez obzira bio poraz ili pobjeda nema pravo da se ponaÅ¡a tako, a da ne govorim da kao kapiten ne smije da napusti tim. To je zadnji Äovjek koji bi trebao napustiti reprezentaciju – izajvio je selektor.

On se s tim, kako je kazao, ne slaže, kao i situacija s Džananom Musom, za koju smatra da nema nikakvo opravdanje.

Mi ovdje, dodao je, predstavljamo državu i Košarkaški savez BiH.

– Ne sporim da je on jedan od najboljih igraÄa. Naravno, da napomenem Mirza s nama sutra ne putuje u Å vedsku da bi zaÅ¡titili integritet ostalih momaka i svega onoga Å¡to ja vodim. On je samovoljno napustio reprezentaciju – naglasio je.

Å to se tiÄe Muse, selektor je izjavio da je stao iza njega i da je on projekat bh. koÅ¡arke.

– On zaslužuje da bude na terenu. Stojim iza toga da zaslužuje najveću moguću pažnju, i nadam se da on zajedno s Nurkićem i Sulejmanovićem proslavi bh. koÅ¡arku – izjavio je.

Mulaomerović je veÄeras takoÄ‘er kazao da je kapiten bh. koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije doÅ¡ao nespreman i da “ima deset kila viÅ¡ka.

– Mi smo se žrtvovali, ja i moj trenerski tim, da ga vratimo u formu da nas predvodi na Evropskom prvenstvu. Sazivati pres-konferencije kada je tim u drugom gradu ja ne mogu prihvatiti i neću da se složim s tim. Ako neko samovoljno ode, otiÅ¡ao je i neće s nama sutra putoviti. Niko ne smije biti iznad reprezentacije pa zvao se on i Mirza Teletović – naveo je.

Dodao je da se ne želi žaliti i da će on i reprezentacija dati sve od sebe da pobijede u Švedskoj.

Potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Sejo Bukva kazao je da u Savezu postoji hijerarhija i da se zna ko šta radi.

– Upravni odbor je izabrao ovaj struÄni tim, i on ima podrÅ¡ku, on sastavlja reprezentaciju i odreÄ‘uje sastav. Kvalifikacije nisu gotove, i po zavrÅ¡etku struÄni tim na Äelu s Mulaomerovicem će podnijeti izvjeÅ¡taj i Upravni odbor će se oÄitovati o tome – rekoa je Bukva.

Mulaomerović je na kraju rekao, na pitanje o incidentu s Džananom Musom, da Teletović nije smio tako reagirati, jer smatra da je on trebao stati u njegovu zaštitu.

– Za Teletovića nisu zatvorena vrata reprezentacije, bio ja selektor ili ne. On u punoj formi može mnogo doprinijeti – zakljuÄio je Mulaomerović.

(Reprezentacija.ba)