Od pet kvalifikacionih ciklusa “Zmajevi” svega jedan započeli pobjedom

Nogometna reprezentacija BiH sutra domaćim mečom protiv Estonije otvara kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Naš tim je do sada nastupio u pet kvalifikacionih ciklusa za najveću svjetsku nogometnu smotru, a samo jedan od njih započeo je pobjedom.

Bilo je to upravo u prošlim kvalifikacijama, preko kojih su tadašnji izabranici Safeta Sušića izborili povijesni plasman na Mundijal u Brazilu.

Na otvaranju su kao gosti 7. septembra 2012. godine slavili protiv selekcije Lihtenštajna s ubjedljivih 8:1.

Debakl od Grčke

Prve kvalifikacije u kojima je naša državna selekcija nastupila bile su one za SP 1998. u Francuskoj, koje su startali teškim gostujućim porazom od Grčke (0:3) 1. septembra 1996. godine.

“Zmajevi” su tada takmičenje u prvoj kvalifikacionoj grupi završili na četvrtoj poziciji s 9 osvojenih bodova, iza selekcija Danske, Hrvatske i Grčke, a ispred Slovenije.

Naredni kvalifikacioni ciklus bio je onaj za SP u Koreji i Japanu 2002., koji također nije započeo dobro po naš tim.

Na stadionu Koševo 2. septembra 2000. godine tada je od naše selekcije bila bolja Španija rezultatom 2:1.

Baš kao i prethodne, BiH je te kvalifikacije okončala na četvrtom mjestu s osam bodova. Ispred nje su završili Španija, Austrija i Izrael, dok je iza ostao tek slabašni Lihtenštajn.

Žrijeb nije bio naklonjen našem timu ni u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj, gdje je unatoč znatno boljoj izvedbi nego u prethodna dva ciklusa završio kao treći s 16 bodova.

Kobni Španci

Španija je i tada bila prvi protivnik našem timu, a meč odigran na Bilinom polju 8. septembra 2004. završen je remijem 1:1.

Igrom slučaja BiH je naišla na Španiju i u kvalifikacijama za SP 2010. u Južnoj Africi, kada je na otvaranju u Murciji 6. septembra 2008. poražena s minimalnih 0:1.

Te kvalifikacije naša selekcija okončala je na odličnoj drugoj poziciji s 19 bodova, što joj je pak bilo dovoljno samo za baraž, gdje je poražena od Portugala s ukupnih 2:0.

Kada se sve sabere, naš tim je na omjeru od jedne pobjede, jednog remija i tri poraza. No, treba uzeti u obzir da smo čak tri puta igrali sa Španijom, te da ćemo sutrašnji meč s Estonijom, za razliku od prva četiri uvodna, dočekati kao izraziti favoriti.

Između ostalog, imat ćemo priliku po prvi put slaviti kao domaćini na startu jednih kvalifikacija za SP.

nagradna igra aplikacija

(Reprezentacija.ba)