BiH počinje kvalifikacije za SP 2018

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine okupiće se danas na Ilidži kako bi započela pripreme za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Prvi korak u kvalifikacijama je utakmica protiv Estonije koju izabranici Mehmeda Baždarevića igraju u utorak 6. septembra na zeničkom Bilinom Polju.

Baždarević je za utakmicu protiv Estonije pozvao 26 igrača, među kojima je većina onih koji su nosili kvalifikacije za Euro 2016. U odbrani je Mujdžu zamijenio Mateo Sušić, Bešića (povreda) i Tinu Sušića – Cimirot i Milićević, a Hadžića i Krunića – Tomić i Duljević. 

Ova selekcija igrača biće vjerovatno dovoljna za pobjedu protiv Estonije i dobar start u kvalifikacijama, ali ona pored jake Belgije predvođene selektorom Robertom Martinezom, te uvijek opasne i danas podmlađene Grčke predvođene selektorom Michaleom Skibbeom, nikako ne može imati ulogu favorita u našoj grupi. Podsjećamo, prvoplasirana reprezentacija ide direktno, a drugoplasirana u baraž.

milan djuric Reprezentacija BiH

Osnovni argument tome su prošle kvalifikacije u kojima je BiH uspjela od jačih selekcija pobijediti jedino Vels, i to u situaciji u kojoj Velšanima nije trebala pobjeda, kao i činjenica da su Mešini izabranici pali na najvažnijem testu – baražu protiv Irske – u dvomeču koji je bh. navijačima i patriotima donio isključivo frustracije koje ih i danas distanciraju od srčanog navijanja za reprezentaciju BiH.

Ne zanemarujemo pobjede protiv Izraela i Kipra, ali svima je jasno, pa i samom Mehmedu Baždareviću da ove kvalifikacije neće biti nimalo lagane ni za igrati, ni za gledati.

– Moramo pristupiti ozbiljno i maksimalno angažovano i napraviti prvi korak čvrstim i jakim! – poručio je odlučni Mehmed Baždarević.

Naš selektor apsolutno je upravu, jer Bosna i Hercegovina do Svjetskog prvenstva može samo ukoliko se igrači budu međusobno takmičili ko će odigrati sa više angažmana za svoju reprezentaciju i donijeti više zadovoljstva i ponosa svojim navijačima, a zaborave na to da nije njihov posao da se brinu protiv koga NFSBIH dogovara prijateljske utakmice, ko će biti na selektorovom spisku, u kojem hotelu reprezentacija odsjeda, kolike će biti premije za dobre rezultate…

mehmed bazdarevic mesa

Treba shvatiti i Mehmeda Baždarevića koji ne želivši bilo kakve velike rizike bira igrače koje prati već dugo i u čije je fudbalsko znanje već uvjeren, ali je neminovno da će se ova reprezentacija tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo morati orijentisati na neka nova imena.

Pored Duljevića i Hodžića koji su već dobili priliku, zadrže li kvalitet u svojim nastupima tokom cijele sezone, Baždarević nikako ne može zanemariti stopere Dumića i Memiševića u jakoj holandskoj ligi, superopasni mladi bh. trio u Konyasporu – Milošević, Bajić i Hadžiahmetović. Više prilike u ovim kvalifikacijama mora dobiti i Gojko Cimirot koji je u posljednjim europskim i utakmicama grčke lige još jednom pokazao kako se radi o vanserijskom igraču kada je u pitanju fudbalska tehnika i trkački angažman na terenu… Sa nestrpljenjem Meša čeka i Matu Jajala iz Palerma. Znamo da superangažovani Baždarević prati i “Švicarca” Pavlovića iz Sampdorije, za kojeg ne postoje prepreke da zaigra za BiH.

reprezentacija bih bosna bosne zmajevi djuric stevanovic

– Ne potcjenjujte Estoniju! – poručio je na press konferenciji Baždarević, koji dobro zna koliko je loš start iz prošlih kvalifikacija – ispušteno rano vodstvo i poraz od Kipra na domaćem terenu – koštao reprezentaciju i njegovog prethodnika Safeta Sušića.

Selektor će kao jedan od glavnih ciljeva u svom radu sigurno imati podizanje reprezentacije BiH na psihološki nivo u kojem njegova ekipa može odigrati dvije i više u nizu kvalitetnih utakmica sa punim angažmanom, onako kako smo recimo igrali na prijateljskoj utakmici protiv Švicarske, ili kasnije u Japanu protiv Danske i Japana.

U reprezentaciji bi morala postojati i nulta stopa tolerancije prema individualnim ispadima pojedinih igrača na terenu, zbog kojih cijeli tim ispašta, a koji pokazuju direktno nepoštovanje saigrača, trenera i na kraju svih navijača i cijele države.

Navijači na terenu žele vidjeti borbu, ali i familijarnu – bratsku atmosferu među igračima, kao što smo to upravo vidjeli na već spomenutom gostovanju u Japanu, gdje je cijela ekipa izgledala kao skupina ravnopravnih boraca za Bosnu i Hercegovinu i kolektivnom igrom došla do zlata.

Bosna i Hercegovina sigurno ima kapaciteta da se nađe na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, ali je na našem selektoru i igračima da taj kapacitet ovaj put pretvore u rezultat.

Vjerujemo u vas, napunite nas ponosom i odvedite, na sve strane osporavanu, Bosnu i Hercegovinu na najveću svjetsku pozornicu!

(Reprezentacija.ba)