Ženska juniorska selekcija BiH je sa 4:1 bila bolja od Crne Gore

„U-18“ reprezentacija BiH pobijedila je danas u Doboj-Kaknju odgovarajuću selekciju Crne Gore sa 4:1 u prvom kolu UEFA razvojnog turnira, prenosi Fudbalski savez BiH.

Izabranice Nikole Nikića ofanzivno su ušle u ovaj meč i stvorile prilike preko Branke Bagarić i Ajle Pašalić u 3. i 5. minuti, ali naše reprezentativke nisu bile precizne.

Napadačka igra se isplatila u 10’ kada je Merjema Medić odigrala povratnu loptu za Edeninu Husić čiji udarac sa oko 20 metara završava u donjem desnom uglu gola Crnogorki.

Nakon jednog slobodnog udarca u 14. minuti Aldina Hamzić je pokušala glavom iz povoljne pozicije, ali je lopta otišla preko gola.

Crnogorke su iz prvog pokušaja došle do izjednačenja. Igrala se 16. minuti kada je Jelena Vujadinović iskosa sa desne strane precizim udarcem pogodila suprotni ugao Jelene Gvozderac za 1:1.

Prednost našem timu vratila je Merjema Medić u 33. minuti kada se oslobodila svoje čuvarke i šutem sa distance savladala Ivanu Pejović.

Do kraja prvog poluvremena Ajla Pašalić je imala priliku, ali njen pokušaj iz okreta sa oko 10 metara završio je iznad prečke.

I drugi period igre počeo je prilikama bh, tima. Pašalić je dva puta iz povoljnih pozicija bila neprecizna, a bolje sreće nije bila ni Bagarić u 53. minuti kada je iskosa sa lijeve strane pokušala lobovati Ivanu Pejović, no lopta je otišla preko gola.

Treći pogodak za BiH postigla je Aldina Skahić u 60. minuti, a po drugi put u ulozi asistenta bila je Merjema Medić.

Konačnih 4:1 postavila je Branka Bagarić u 79. minuti kada je snažnim udarcem pogodila gornji desni ugao protivničkog gola.

Do kraja susreta i Mia Kuljanin je mogla da se upiše u listu strijelaca kada je odlično istrčala jedan kontra napad bh tima, ali je Pejović na vrijeme intervenisala i zaustavila njen udarac.

Prije početka utakmice načelnik Kaknja Nermin Mandra kapitenima ekipa uručio je prigodne poklone.

Selektor bh juniorki Nikola Nikić bio je zadovoljan prikazanim u današnjem susretu:

„Cure su danas odigrale izvanredno. Crna Gora takođe nije loša ekipa i hvala im na fer i korektnoj igri. Naše igračice su odigrale zaista maestralno. Pored četiri gola imali smo još prilika. Nadam se da ćemo do oktobra imati ugran tim za kvalifikacije, a nakon današnje predstave čini se da smo na pravom putu.“

Kapiten ženske juniorske reprezentacije BiH Ana Bojanić je poslije susreta izjavila:

„Dobro smo odigrale. Ostavile smo srce na terenu i bolji tim je pobjedio. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu i osvojiti turnir.“

Slično razmišlja i Ajla Pašalić:

„Igrali smo timski i disciplinovano što nas je dovelo do pobjede. Dobro treniramo i spremamo se. Ako nastavimo da igramo kao danas možemo očekivati uspjeh na turniru.“

U drugom susretu turnira Hrvatska je sa 2:0 pobijedila Makedoniju.

Naredni meč BiH će odigrati sa Makedonijom 25. 8. u 16:30 na „Kamberović polju“ u Zenici. U isto vrijeme u Vogošći sastaće se Crna Gora i Hrvatska.

Bosna i Hercegovina-Crna Gora 4:1 (2:1)

Stadion: FK Mladost, Doboj-Kakanj.

Sudija: Bojana Tošić.

Sudije asistenti: Merima Homarac, Amina Gluhić.

4. sudija: Rajka Vuković.

Golovi: 1:0 Edenina Husić (10. minuta), 1:1 Jelena Vujadinović (16. minuta), 2:1 Merjema Medić (33. minuta), 3:1 Aldina Skahić (60. minuta), 4:1 Branka Bagarić (79. minuta).

Žuti kartoni: Aldina Skahić (BiH).

BiH: Jelena Gvozderac, Albina Butković (85. Emina Kantić), Andrea Crnobrnja (74. Minela Džaferović), Ana Bojanić (85. Adisa Mašić), Lamia Rovčanin (70. Mia Kuljanin), Branka Bagarić (85. Rada Mićić), Ajla Pašalić, Merjema Medić (85. Elvira Purković), Ajla Mehmedović (46. Aldina Skahić), Aldina Hamzić (85. Mersiha Mešić), Edennina Husić.Selektor: Nikola Nikić.

Crna Gora: Ivana Pejović, Aleksandra Popović, Jovana Vlahović (46. Tamara Žižić), Milica Varajić (64. Stojana Filipović), Ana Trutić, Maja Šaranović, Milica Pavičević, Marija Knežević (82. Milena Lopičić), Jelena Vujadinović, Marija Roganović, Tamara Tripković. Selektor: Derviš Hadžiosmanović.

(Reprezentacija.ba)