Dok najveći klubovi današnjice poput Manchester Uniteda, Manchester Citya, Liverpoola i Chelsea trenere plaćaju više od igrača, u Bosni i Hercegovini još uvijek važi krilatica da “igrači pobjeđuju, a treneri gube utakmice”. 

Dok navijači FK Sarajevo i FK Željezničar razvijaju različite teorije zavjere zašto su njihovi klubovi unatoč odličnim finansijskim situacijama i jakim igračkim kadrovima doživjeli velike neuspjehe, niko sebi ne priznaje kako je glavni razlog postavljanje neiskusnih i netrofejnih trenera na mjesta šefa stručnih štabova.

Bh. klubovi koji su odlučili trenere dovesti ne po prijateljskim vezama sa članovima uprava, nego po kvaliteti, svoje rezultate su vidjeli jako brzo, a u nastavku donosimo pregled najuspješnijih trenera koji trenutno rade u Bosni i Hercegovini.

Izuzmemo li Amara Osima, koji je osvajao titule u Bosni i Hercegovini i Japanu, a koji danas radi u Kataru, čini se kako je upravo FK Sarajevo, koji je trenutno u krizi, klub koji ima najuspješnije trenere. Nažalost Musemić ili mladi i uspješni Karahmet i Uščuplić unatoč svojim vrhunskim rezultatima nikada nisu dobili pravu priliku da samostalno ili u tandemu dugoročno grade uspjehe svog kluba.

husref musemic

Husref Musemić (55) je sa FK Sarajevo osvojio titulu (sezona 2006. / 2007.) i Kup Bosne i Hercegovine (sezona 2005. / 2006.), a od januara 2015. godine nalazi na kormilu tuzlanske Slobode.

Legenda FK Sarajevo i jugoslovenskog fudbala prošlu sezonu je završio na drugom mjestu sa Slobodom, dok je izgubio u finalu Kupa BiH od Radnika iz Bijeljine.

Sloboda je pružila žestok otpor izraelskom Beitaru u prvom pretkolu Europa Lige, ali nije se uspjela plasirati u narednu fazu (Beitar slavio sa 1:0 u Izraelu, a meč u Tuzli završen je rezultatom 0:0).

Iako je ostao bez nekoliko važnih igrača (Ahmetović, Sarić, Ivetić), Musemić je sa Slobodom veoma dobro krenuo u novu sezonu i nakon šest odigranih kola dijeli prvu poziciju sa mostarskim Zrinjskim.

Musemić je među navijačima Sarajeva definitivno najomiljeniji trener, no sa Koševa je doslovno otjeran, te nema naznaka da bi se mogao vratiti na kormilo bordo kluba.

Važi za autoritativnog trenera koji svoj posao vodi sa velikim emocijama, zbog kojih je u konačnici imao srčanih problema. Unatoč upozorenjima doktora i ugradnjama stenta, Musemić se vratio fudbalu i to vrlo uspješno.

karahmet uscuplic

Provjereni tandem Karahmet – Uščuplić po želji navijača

Emir Karahmet (58) bio je pomoćnik Husferu Musemiću kada je 2007. godine FK Sarajevo osvojio titulu prvaka BiH.

Ovaj UEFA PRO trener poslije toga osvojio je čak šest titula u nizu sa različitim mladim kategorijama FK Sarajevo, nakon čega osvaja i titulu sa seniorima NK Bosna Visoko. Sa Bosnom pobjeduđe i tadašnji supertim Sarajeva predvođen Mehom Kodrom sa 2:1. O njegovim uspjesima i rekordnom broju trofeja pisali su i svjetski mediji, no Karahmet još uvijek nije dobio priliku za ozbiljnijom samostalnom ulogom u prvom timu FK Sarajevo.

Privržen klubu odbio je niz ponuda iz Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore, kao i skandinavskih ponuda za preuzimanje ženskih klubova, pa trenutno obnaša jednu od najvažnijih uloga u FK Sarajevo – ulogu šefa fudbalske škole FK Sarajevo i koordinatora cijelog omladinskog pogona bordo kluba.

Poznat je kao izuzetan stručnjak, te trener koji kao bivše vojno lice odlikovano najvišim ordenjem Armije R BiH u svojim timovima ima visoku disciplinu.

Dženan Uščuplić (41) je sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu i Kup Bosne i Hercegovine, a spomenimo i da je kao trener osvojio titule u svim kategorijama sa ekipom Sarajeva.

Uziman najčešće kao prijelazno rješenje Uščuplić je pravio u kratkom periodu solidne rezultate, no njegova situacija u kojoj nema UEFA PRO licencu blokira ga da bude šef stručnog štaba FK Sarajevo.

Uščuplić glasi za trenera koji sa igračima ima prijateljski odnos.

Navijači bordo kluba zasićeni stranih netrofejnih imena podržavaju trenerski tandem Karahmet – Uščuplić na čelu FK Sarajevo, koji bi osim trenerskog rješenja predstavljao i sigurno rješenje kada je u pitanju strah navijača od mešetarenja trenera i menadžera kakvi su ranije skupo znali koštati naše klubove.

Osim trenera sa bh. pasošima u Bosni i Hercegovini vrijedno i uspješno rade treneri sa hrvatskim i srbijanskim pasošima.

vinko marinovic

Vinko Marinović (45) bio je kandidat za selektora mlade reprezentacije BiH, međutim prednost je dobio Darko Nestorović (u decembru 2014. godine).

Marinović je trenirao banjalučki Borac sve do marta 2015. godine, kada preuzima mostarski Zrinjski.

Sa Zrinjskim je u prošloj sezoni zasluženo osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine i pokazao da je jedan od najboljih trenera u BiH.

U kvalifikacijama za Ligu Šampiona, Zrinjski se hrabro suprostavio poljskoj Legiji (susret u Mostaru završen 1:1, a Legia u Varšavi pobijedila sa 2:0), koja će najvjerovatnije igrati grupnu fazu Lige Šampiona.

Zrinjski je nakon šest kola prvoplasirani u Premijer ligi BiH sa 13 osvojenih bodova.

slavko petrovic

Slavko Petrović (58) je slobodno se može reći napravio čudo u prošloj sezoni, kada je sa bijeljinskim Radnikom osvojio Kup Bosne i Hercegovine.

Trener, koji je u svojoj karijeri trenirao timove poput Darmstadta, Fortune iz Dusseldorfa, CZ Jene, napravio je od Radnika respektabilan tim.

Radnik je novu sezonu počeo bez nekoliko ključnih igrača (tim su napustili Avdukić, Hodžić, Šećerović, Jakovljević) i malo je nedostajalo da prirede senzaciju u prvom pretkolu Europa Lige protiv bugarskog Beroea. Prvi duel u Bugarskoj završen je 0:0, da bi Radnik u revanšu izgubio sa 0:2 i oprostio se od takmičenja.

Prije nekoliko sedmica, Radnik je ostao i bez kapitena i bh. reprezentativca Samira Memiševića (otišao u holandski Groningen), no izabranici autoritativnog Petrovića se nakon šest odigranih kola nalaze se šestoj poziciji sa osam bodova (bod manje od Sarajeva i Širokog Brijega, a dva više od Željezničara).

boris pavic

Boris Pavić (42) je preuzeo Vitez u julu ove godine i u novoj sezoni je napravio jedno veliko iznenađenje ostvarivši trijumf u gostima nad Željezničarom od 2:0.

Vitez trenutno zauzima osmu poziciju sa osam osvojenih bodova poslije šest odigranih kola.

Pavić je u sezoni 2015. / 2016 vodio zenički Čelik u 15 utakmica, te doživio samo dva poraza i to oba minimalnim rezultatom 0:1.

Zanimljivo da je Pavić (posjeduje UEFA Pro licencu) Čelik vodio sa tribina zbog administrativnih problema (ne njegovom krivicom).

Iako je imao uspješnu polusezonu u Čeliku, iz ovog kluba su odlučili da im takav trener nije potreban.

(Reprezentacija.ba)