Šuman je najavio da će za kvalifikacije pozvati nekoliko novih bh. rukometaša

Muška rukometna reprezentacija dobila je novog selektora Bilala Šumana, čovjeka koji je godinama bio član državnog tima kao igrač, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine. Šuman sada ima drugi zadatak, piše Klix.ba.

Da nacionalnu vrstu odvede na veliko takmičenje. Premda ga čeka težak zadatak, spreman je na izazove.
Bilal Šuman će biti 9. po redu selektor rukometne reprezentacije BiH (Vojislav Rađa jedini u dva mandata bio selektor).

Prije njega ovu funkciju obavljali su: Senad Fetahagić 1993.-1999., Sead Hasanefendić 2000. – 2002., Abas Arslanagić 2002.- 2003., Jasmin Mrkonja 2003.- 2004., Kasim Kamenica 2004.- 2005., Vojislav Rađa 2005.- 2006., Halid Demirović 2006.-2009., Vojislav Rađa 2009.- 2011., Dragan Marković 2011.-2015.

“Pamtit će se ovih pet godina, nadam se. Veliko je vrijeme pred ovim momcima i ovo je samo njihov početak”, riječi su Dragana Markovića, bivšeg selektora muške rukometne reprezentacije nakon uzvratne utakmice baraža i eliminacije od Švedske. Ovo je ujedno bila posljednja utakmica pomenutog stručnjaka na klupi reprezentacije, a na mjesto selektora izabran u oktobru 2011. godine i svaki put je u kvalifikacijama za svjetska prvenstva stizao do baraža.

Prije dvije godine izbacivanjem velikog Islanda izborili su rukometaši prvi plasman na veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo koje se održalo u Kataru 2015. godine. To je najveći uspjeh u historiji naše reprezentacije i po tome će se pamtiti era Dragana Markovića.

Detaljno analiziranje suparnika

Bilal Šuman treba donijeti neke novitete državnom timu. Član je stručnog štaba danskog Koldinga. Rukomet je u ovoj zemlji nacionalni sport i iskustvo novog selektora bit će krucijalno.

Često je Bilal naglašavao kako su mladi rukometaši u BiH izuzetno talentirani i da je formiranje akademije u Sarajevo jedan od ciljeva. Osim toga, Šuman je radio za kompaniju koja detaljno analizira rukometne mečeve za sedam nacionalnih saveza. Isticao je kako će se i rad bh. reprezentacije promijeniti. Detaljno će se analizirati svi suparnici što bi popravilo kvalitet, a vjeruje i rezultate.

Ipak, primarni cilj jeste razgovor sa igračima koji imaju potencijal da budu u državnom timu, ali su iz nekih razloga u posljednje vrijeme bili odstranjeni. Povratak otpisanih je klučni faktor, a među njima je pet ili šest igrača. Podvlačio je kako će pozvati dosta novih imena, a da će se koncentrisati i na igrače iz domaćeg prvenstva.

Novi šef državnog tima prve zvanične nastupe s reprezentacijom imat će u kvalifikacijama za EP u Hrvatskoj 2018. godine, koje počinju u oktobru ove godine. Bh. selekcija u nalazi se u Trećoj kvalifikacionoj grupi sa Španijom, Austrijom i Finskom. Bilal će uskoro igrače upoznati s idejom igre, a onda će vidjeti koji će od njih biti spremni da prate njegovu viziju. Oni koji to budu mogli, bit će unutra.

Šuman je za bh. reprezentaciju odigrao 32 utakmice, a postigao je 124 gola. U karijeri je nastupao za Pelister iz Bitolja (Makedonija), Barakaldo Bilbao (Španija) i danske klubove Aarhus i Kolding. Bilal bi trebao biti karika koja nedostaje reprezentaciji, obećavajuća simbolika, javlja Klix.ba.

(Reprezentacija.ba)