Tuka je prošne godine osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u atletici

Bosna i Hercegovina prvi put će svoje takmičare ispratiti na Olimpijske igre uz nadu da možemo osvojiti prvu historijsku medalju, piše Oslobođenje.

Čast svim sportistima, koji idu u Rio de Janeiro pod zastavom Bosne i Hercegovine, ali jasno je da su sve oči uprte u Amela Tuku.

Rođeni Kakanjac imao je sjajnu sezonu prošle godine. Podsjećamo, na mitingu Dijamantske lige u Monacu istrčao je najbolji rezultat svijeta za 2015. na 800 metara (1:42,51), te je osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Ove godine Tuka je zauzeo četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Svjestan da se od njega najviše očekuje i na Olimpijskim igrama je i sam Tuka, ali on ističe da nema pritiska.

“Iskreno, ja sam svjestan da javnost i navijači očekuju od mene mnogo i imaju pravo, jer sam prošle godine osvojio bronzu na SP-u, istrčao najbolji rezultat na svijetu. Tako da ta očekivanja nisu bez razloga. Ali moj trener i ja jedini znamo šta sve moramo proći da bismo došli do toliko željene olimpijske medalje. To nije lako nimalo, jer se mora posložiti dosta stvari – od faktora sreće do svega ostalog”, govori Tuka i nastavlja:

“Olimpijsku medalju nije lako osvojiti i ja sam toga svjestan. Na meni je samo da radim i treniram, te da slušam svog trenera što mi on govori, a ostalo će, nadam se, doći sve na svoje”.

Naš najbolji atletičar ističe da je njegov primarni cilj ulazak u finale.

“Moj neki primarni cilj je da se nađem u finalu, jer znam da će biti teško proći kvalifikacije i polufinale. Svi će doći spremni na Olimpijske igre i neće biti lako. Ja bih volio da se nađem među osam najboljih na planeti, a ako se nađem tu, onda ću razmišljati o nečemu višem”, istakao je Tuka, prenosi Oslobođenje.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju 5. augusta, a na istim će, osim Tuke, nastupiti još 10 sportista iz BiH.

(Reprezentacija.ba)