Praška Sparta je osvojila prvo mjesto, a juniorski bh. reprezentativac Zinedin Mustedanagić je postigao četiri gola za češku ekipu

U proteklih sedam dana (od 21. do 27. jula) u Pragu je održan CEE Cup za igrače do 19 godina na kojem je učestvovalo 16 klubova.

Na turniru su nastupili i juniori FK Sarajevo (zauzeli odlično peto mjesto), a briljirala su i dva najtalentovanijia bh. fudbalera i juniorska reprezentativca BiH, Zinedin Mustedanagić (17) član praške Sparte i Ermedin Demirović (18) igrač njemačkog Leipziga.

Mustedanagić je predvodio Spartu, koja je na kraju osvojila turnir savladavši u finalu brazilski Fluminense sa 4:1.

Zinedin je na četiri odigrana susreta postigao četiri gola i bio ponajbolji pojedinac kompletnog turnira.

U grupnoj fazi protiv Bejing Renhea, dva puta se upisao u strijelce, dok je, također, u meču grupne faze protiv mađarskog Gyorija postigao jedan gol.

Mustedanagić u polufinalnom meču sa Ponte Pretom nije pogađao, da bi finalni susret protiv Fluminensea otvorio sjajnim golom, a njegovi saigrači do kraja još tri puta tresli mrežu brazilskog tima i zasluženo osvojili prvo mjesto.

Zanimljivo da je Mustedanagić do prošle sezone u Sparti, ali i u omladinskim selekcijama BiH igrao na poziciji centralnog veznog, međutim u češkoj momčadi odlučili su da ga prekomanduju u napad, što se itekako isplatilo, s obzirom da je u juniorskom šampionatu češke (Sparta osvojila prvenstvo) postigao preko 30 golova u protekloj sezoni.

Jedan od najtalentovanijih igrača Leipziga i juniorski bh. reprezentativac, Ermedin Demirović postigao je tri pogotka u tri utakmice za svoju ekipu i još jednom pokazao svoj raskošni talenat.

Demirović je bio kapiten Leipziga i pogađao po jedanput u grupnoj fazi protiv Trenčina i praške Slavije te u polufinalu sa Fluminenseom.

Leipzig je poražen od Fluminensea u polufinalu sa 3:4, a susret za treće mjesto se nije odigrao zbog nevremena (Leipzig trebao igrati sa Ponte Pretom).

Ermedin je prošle sezone za juniorski tim Leipziga odigrao 23 meča te postigao devet golova.

Jedini bh. predstavnik na jakom turniru u Pragu, juniori FK Sarajevo su u grupnoj fazi pobijedili Vasas Kubala Academy iz Mađarske sa 2:0 (oba gola postigao Smajlagić), dok su odigrali 1:1 sa Ponte Pretom (strijelac Mehuljić).

U utakmici za peto mjesto, FK Sarajevo je savladalo Acadamey Pandev iz Makedonije rezultatom 4:2 (golove postigli Veladžić, Klarić, Smajlagić i Resić).

CEE Cup u Pragu je ponudio odličan fudbal i sigurno da će koristiti selektoru juniorske selekcije BiH Toniju Karačiću uoči predstojećih kvalifikacija, jer je na djelu mogao vidjeti sjajne partije Mustedanagića i Demirovića te nekolicinu talentovanih igrača FK Sarajevo, poput Veladžića, Resića, Hadžića, Smajlagića, Blagojevića i drugih.

Golovi Mustedanagića na 0.37 i 1.21

Gol Mustedanagića na 0.29

Gol Mustedanagića na 0.30

Gol Demirovića na 0.52

Gol Demirovića na 0.52

Gol Demirovića na 1.55.48

(Reprezentacija.ba)