Francuzi su do finala došli sa pet pobjeda i jednim remijem, dok je Portugal ostvario samo jednu pobjedu

Europsko prvenstvo u fudbalu večeras će biti okončano finalnim mečem u kojem će se za titulu prvaka Europe boriti domaćin Francuska i selekcija Portugala, javlja Anadolu Agency (AA).

Proteklih 30 dana na deset francuskih stadiona 24 nacionalna tima su odigrala ukupno 50 utakmica Eura iz kojih su na kraju u borbi za titulu prvaka Starog kontinenta ostale selekcije Francuske i Portugala.

Finalni duel počinje večeras u 21 sat na stadionu “Stade de France” u Saint-Denisu, a pravdu na terenu će dijeliti engleski arbitar Mark Clattenburg.

Izabranici francuskog selektora Didiera Deschampsa najavljuju odlučnu borbu za treću titulu prvaka Evrope. Napad “trikolora” predvodi fantastični Antoine Griezmann koji je dosad na turniru postigao šest golova.

Francuzi su u grupi ostvarili dvije pobjede (protiv Rumunije 2:1 i Albanije 2:0), dok su remizirali sa Švicarskom (0:0).

U osmini finala savladali su Irsku sa 2:1, u četvrtfinalu deklasirali Island 5:2, a u polufinalu su bili bolji od Njemačke rezultatom 2:0

S druge strane, reprezentacija Portugala, predvođena Cristianom Ronaldom, tokom turnira je brusila formu i čini se spremna dočekuje finalni dvoboj.

Tri remija u grupi, pa gol u produžecima protiv Hrvatske, zatim jedanaesterci protiv Poljske bili su trnovit put Portugala na putu do polufinala u kojem su lakše od očekivaanog deklasirali Vels i pokazali da je u odlučujućem momentu napadački stroj ušao u formu.

(Reprezentacija.ba)