Podsjećanja na dosadašnje rezultate na EP

Večeras se igra finale ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Francuskoj u kojem se sastaju Francuska i Portugal. Biće ovo ukupno treće finale za domaću selekciju, a drugo za reprezentaciju Portugala.

Selekcija Francuske je do sada dva puta osvajala titulu prvaka Europe i to 1984. i 2000. godine.

Francuzi su 1984. godine također bili domaćini Eura, te ga završili kao pobjednici ostvarivši pobjedu u finalu nad Španijom rezultatom 2:0.

U polufinalu pomenutog Eura Francuska je izbacila Portugal nakon produžetaka rezultatom 2:0.

Euro 2000 \\ Francuska – Italija 2:1

Prije šesnaest godina “Galski pijetlovi” su na EP održanom u Belgiji i Holandiji stigli do svog drugog naslova prvaka Europe.

figozidane

U finalnom meču Francuska je bila bolja od Italije zahvaljujući zlatnom golu Trezegueta. Regularni dio utakmice završen je rezultatom 1:1, da bi Trezeguet postigao gol u produžecima, te zbog tada važećeg pravila “zlatnog” gola donio svojoj zemlji naslov prvaka.

Kao i 1984. godine i na pomenutom turniru Francuska je do finala stigla tako što je u polufinalu izbacila tim Portugala.

Ovoga puta Francuzi su trijumfovali sa 2:1 nakon produžetaka.

Euro 2004 \\ Grčka – Portugal 1:0

Naredno Europsko prvenstvo održano je u Portugalu 2004. godine, a novi prvak Europe postala je reprezentacija Grčke koja je u finalu porazila domaći tim rezultatom 1:0.

portugal2004

Francuska je na tom Euru zaustavljena u 1/4 finala od prvaka Grčke rezultatom 1:0.

Euro 2008 \\ Španija – Njemačka 1:0

Prije osam godina Europsko prvenstvo je održano u Austriji i Švicarskoj, gdje su u finalnom meču snage odmjerile selekcije Španije i Njemačke.

Španija je postala prvak Europe zahvaljujući pobjedi od 1:0.

Reprezentacija Portugala je na Euru 2008. godine izgubila u četvrtini finala od Njemačke rezultatom 3:2.

Sa druge strane Francuzi su odigrali katastrofalan turnir i grupnu fazu završili sa jednim bodom i jednim postignutim golom.

Holandija, Italija i Rumunija su igrali sa Francuzima u grupi.

Euro 2012 \\ Španija – Italija 4:0

Posljednje Europsko prvenstvo odigrano je u Ukrajini i Poljskoj gdje je Španija odbranila naslov prvaka Europe uvjerljivom pobjedom nad Italijom (4:0).

Španija je u polufinalu nakon boljeg izvođenja penala izbacila reprezentaciju Portugala (4:2), dok je u četvrtini finala bila bolja od Francuske (2:0).

Reprezentacija Francuske je dva puta igrala finale Europskog prvenstva i oba puta se okitila titulom prvaka Europe. Jednom su zaustavljeni u polufinalu.

Portugal je 2004. godine kao domaćin Eura izgubio u finalu od Grčke, a pored toga tri puta su igrali polufinale.

(Reprezentacija.ba)