Baždarević o finalu Eura

Evropsko nogometno prvenstvo završava se u nedjelju na pariskom “Stade de Franceu”, finalnom utakmicom između domaće selekcije Francuske i Portugala, piše FENA.

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević smatra da će za titulu novog evropskog prvaka igrati reprezentacije “koje to u dosadašnjem toku prvenstva nisu zaslužile”.

– Smatram da je bilo ekipa, koje su tokom EP-a igrale puno bolji fudbal od Francuske i Portugala. Njemačka i Italija, pa i Hrvatska iz prvog dijela, više su pokazale. Ali to je tako u fudbalu. Ipak u finalu su dvije velike fudbalske nacije – kazao je Baždarević za Fenu.

Nastup Portugala u finalu za bh. selektora nije iznenađenje, kada se ima u vidu njihova ekipa i igrački potencijal.

– Iznenađenje je što su u dosadašnjem toku izuzetno slabo igrali, pogotovo u prvom dijelu. Mislim da su oni iz utakmice u utakmicu bili sve više svjesni svoje snage, vidjeli su da i s lošijom igrom, ali s dobrom organizacijom i čvrstom igrom mogu ići daleko. Prema tome, njihov nastup u finalu tačnije bih ocijenio kao neko poluiznenađenje – kazao je Baždarević.

Smatra da su Francuzi očekivano u finalu, ali da su imali puno sreće.

– Nisi imali ozbiljnog protivnika do polufinala. Jučer su za protivnika imali Njemačku, koja je bila oslabljena. Po meni su u vrlo slaboj i kalkulantskoj igri otišli u finale – dodao je Baždarević.

U prognozi finala, smatra da je Francuska favorit, “ali da će Portugal biti prvak”.

– Francuska je ovdje “moja kuća”, iako je favorit mislim da Portugal može da napravi iznenađenje – kazao je.

Generalno ocjenjujući šampionat Starog kontinenta, Baždarević je kazao da je očekivao puno više.

– Za publiku i obične ljubitelje mislim da je bilo nedovoljno fudbala i spektakla, nedovoljno dobrih akcija i golova. Ovaj šampionat je obilježila jedna kolektivna igra, čvrsta organizacija, gdje su svi igrali s puno pritiska da ne izgube. Više se vodilo računa o defanzivnom nego o ofanzivnom fudbalu. Zbog toga mislim da mi je prvenstvo ostalo malo prazno i nedorečeno za jedno takvo veliko takmičenje. Tako će prvak Evrope biti ekipa koja nije pokazala snagu jednog šampiona. Nije bilo individualaca koji su označili EP, osim možda par mladih igrača. Nažalost, ni mladih ni starih, jer obično na jednom takvom takmičenju se “rode” novi svjetski igrači. Nažalost, nije bilo takvih, osim možda Griezmanna i Sanchesa, koji su po meni jedina dva igrača koja su svojom igrom obilježila ovaj EP – zaključio je Baždarević.

(Reprezentacija.ba)