Francuzi vjeruju u plasman u finale

Domaćin Europskog prvenstva, reprezentacija Francuske večeras u polufinalu protiv Njemačke ima priliku da se plasira u finale ovog natjecanja.

Francuzi nisu pobijedili Nijemce na velikom natjecanju od 1958. godine, a zadnji put Njemačka je slavila nad Francuskom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, kada je na putu do naslova svjetskog prvaka ostvarila pobjedu od 1:0.

Selektor reprezentacije Francuske Didier Deschamps ima na raspolaganju sve igrače i izuzetno respektuje večerašnjeg protivnika.

“Nijemci su naviknuti dominirati, ali mi ne smijemo razmišljati samo o obrani, moramo zaigrati najbolje što znamo. Njemačka je svjetski prvak i u pet utakmica ovdje ostavila je najbolji dojam”, izjavio je strateg Francuske i dodao:

“Oni mnogo napadaju, ali usprkos tome ne primaju lako golove, i to ne samo zbog sjajnog Neuera, što dokazuje njihovu kvalitetu. Imaju odličnu preformaciju u defanzivu, što smo vidjeli protiv Italije, kad izgube loptu brzo se vrate i osvoje je”, istakao je Deschamps.

lloris

Kapiten i golman francuske selekcije Hugo Lloris smatra da njegov tim mora odigrati vrhunski za pobjedu nad Njemačkom.

“Morat ćemo nadmašiti sami sebe i odigrati na vrhunskom nivou kako bi ostvarili pobjedu, ali osjećam da smo spremni za to. Ne znam da li je to zbog toga što smo domaćini, ali od samog početka turnira postoji nešto među nama što nas tjera da napredujemo i daje nam snagu”, kazao je Lloris i dodao:

“Mentalna snaga će bit vrlo važan segment. Ovo je polufinale, mi smo vrlo blizu kraja takmičenja tako da su igrači umorni, i na kraju glavu će presuditi psihološka prednost.”

Veznjak selekcije Francuske i engleskog Newcasltea Moussa Sissoko je poručio da je Francuska napredovala u svim segmentima tokom Eura.

“Napredovali smo u svim nivoima, u odbrani, u veznom redu i napadu. Nismo primili mnogo golova na ovom Euru i pokazali smo naše brojne kvalitete u napadu”, istakao je Sissoko koji je inače veliki fan golmana Njemačke Manuela Neuera.

“Neuer je najbolji golman na svijetu. Moramo donositi odluke brzo ispred gola i pokušati biti što precizniji. Znamo da Neuer nerijetko obavlja dužnosti stopera i na nama je da obratimo pažnju na to”.

Utakmica polufinala između Njemačke i Francuske se igra večeras u Marseilleu na Velodorome stadionu sa početkom od 21,00 sati.

 

(Reprezentacija.ba)