Press konferencija rukometne reprezentacije BiH

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će krenuti put Švedske, gdje će u nedjelju u Vaxjou izaći na megdan domaćoj selekciji u prvoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj.

Izabranici Dragana Markovića od 1. juna su se pripremali u Mostaru, a u Skandinaviju odlaze sa određenom dozom optimizma, bez obzira na činjenicu da su Šveđani veliki favoriti, javlja Anadolu Agency (AA).

rukomet dragan markovic

– Raduje me ova velika utakmica, jer nije mala stvar igrati protiv tako velikog rivala kao što je Švedska. Ponosan sam na treći baraž za Svjetsko prvenstvo u mom mandatu. Želimo odigrati veliku utakmicu u Švedskoj, a onda prirediti spektakl našim navijačima u Sarajevu. Interesuje me samo moja ekipa, da smo živi i zdravi, jer ako tako bude onda ćemo im biti težak zalogaj. Žao mi je što su oni oslabljeni, jer će zle duše ako ih pobijedimo reći da su oni bili nekompletni. Imaju oni sjajnih zamjena za sve te povrijeđene igrače. Tu ima još jedan problem, jer će te rezerve više gristi kako bi se nametnule i u budućnosti izborile mjesto u državnom timu – rekao je Dragan Marković, selektor reprezentacije BiH.

nikola prce

Nikola Prce, kapiten bh. tima je svjestan snage Švedske, ali isto tako naglašava da će on i njegovi saigrači imati svoje šanse u tom dvomeču i da će probati da ih iskoriste. Dodaje da bi prednost mogla biti i činjenica da su Šveđani pod velikim pritiskom i da se moraju plasirati na Svjetsko prvenstvo, dok s druge strane bh. selekcija nema šta da izgubi.

– Još jedan baraž i težak protivnik. Svi znaju da su oni dosta bolji od nas, ali im to nećemo priznati na parketu. Imamo svoje šanse, koje ćemo pokušati da iskoristimo. Ako mislimo napraviti neki rezultat onda ćemo tamo morati odigrati na 120 posto naših mogućnosti. Probaćemo napraviti dobar rezultat, a onda pred našim navijačima pokušati napraviti još jedno čudo. Idemo u Švedsku da se borimo, a sa takvim pristupom možemo se nečemu nadati – rekao je kapiten bh. reprezentacije, te dodao da ne vjeruje kako će selektor Marković napustiti kormilo državnog tima, iako je on to najavio prilikom okupljanja u Mostaru.

Prva utakmica baraža između Švedske i BiH igrat će se 12. juna u Vaxjou sa početkom u 13.30 sati po srednjoevropskom vremenu (14.30 po lokalnom).

Revanš je na programu 15. juna u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić.

Uspješniji iz dvomeča plasirat će se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. januara održati u Francuskoj.

(Reprezentacija.ba)