BiH će u petak 3. juna u 9 sati po našem vremenu u kombinovanom sastavu odigrati polufinalnu utakmicu Kirin Kupa protiv Danske.

Selektor Mehmed Baždarević dao je dopust većini standardnih prvotimaca, pa na raspolaganju ima sljedeća 21 igrača:

Golmani: Pirić, Šehić, Odbrana: Šunjić, Kolašinac, Vranješ, Cocalić, Kosorić, Bekić, M. Sušić, Vezni red: Hadžić, Hajrović, Medunjanin, Duljević, Grahovac, Krunić, Vrančić, Arežina, Kožulj, Stevanović, Napad: Đurić i Hodžić.

Na posljednjem meču, protiv Španije u St. Gallenu, momci koji su sa klupe ušli u igru pokazali su zavidan nastup, a posebno su se izdvojili Izet Hajrović i Haris Duljević koji su konsolidovali u prvom poluvremenu nevidljivi vezni red naše reprezentacije. Bez velikih imena u drugom dijelu znatno kvalitetnije izgledali su i odbrana i napad naše reprezentacije.

Mehmed Baždarević želi probati nove igrače, ali sigurno ne želi katastrofu protiv Danske, pa su sve prilike kako će sutra izvesti sastav u koji ima najviše povjerenja.

Šehić bi trebao na gol, a na stopere kombinacija brzine i snage – Vranješ i Šunjić (Cocalić). Na lijevom beku siguran je Kolašinac, a na desnom Mateo Sušić, koji iza sebe ima sasvim solidne reprezentativne nastupe protiv Luksemburga i Švicarske.

Na krilima su sigurni Hajrović i Duljević, a ne umanjujući vrijednost provjerenog Đurića u napadu bi od prve minute željeli vidjeti raspucanog Hodžića, koji je protiv Španije dobio povjerenje selektora od prve minute, ali u potpuno za njega neprirodnoj i beskorisnoj poziciji, pa nije mogao pokazati sve što zna.

Kao da je ukleta pozicija lijevog krila za debitante i novajlije, pa je i Mario Vrančić igrao na njoj protiv Luksemburga, a sutra bi smo ovog fudbalera mogli vidjeti na poziciji kreatora igre, gdje se puno bolje snalazi.

Iza njega svoje mjesto tražiće Srđan Grahovac željan dokazivanja, ali vjerovatno i Haris Medunjanin, koji donosi potrebno iskustvo na sredini, iako iza sebe nema dobar nastup protiv Španije.

Nastupu se sasvim objektivno može nadati i Anel Hadžić, ali i rezervisti i debitanti iz Premijer lige BiH, na koje Mehmed Baždarević ozbiljno računa, a koji će ako ne protiv Danske, svoju šansu sigurno dobiti u drugom meču Kirin Kupa.

Za Dansku bi u 3-5-2 tatkici trebali igrati: Kasper Schmeichel (Leicester City) – Simon Kjaer (Fenerbahce), Andreas Christensen (Borussia M’gladbach), Jannok Vestergaard (Werder Bremen) – Henrik Dalsgaard (Zulte Waregem), Pierre Emile Hojbjerg (Schalke), Thomas Delaney (FC Copenhagen), Christian Eriksen (Tottenham), Riza Durmisi (Brondby) – Lase Vibe (Brentdord),  Morten Nicolas Rassmunsen (Aarhus).

Također, očekuje se da će priliku dobiti  i Zanka Jorgenssen (FC Copenhagen), Lasse Schone (Ajax), William Kvist (FC Copenhagen) te Viktor Fischer (Ajax).

(Reprezentacija.ba)