Željezničar dobio novog trenera

FK Željezničar obavještava navijače, članove, sponzore i prijatelje Kluba da je Upravni odbor odabrao slovenskog stručnjaka, Miloša Kostića, za novog šefa stručnog štaba.

“Miloš Kostić je rođen 23. novembra 1971. godine u Ljubljani. Tu je i započeo svoju fudbalsku karijeru. Prvi klub mu je bio lokalna Svoboda, a u nastavku karijere je još nastupao za Goricu, Primorje i Olimpiju. Sa Goricom je 1996. godine osvojio tiulu šampiona Slovenije. Bio je odbrambeni igrač. Nažalost, zbog teže povrede koljena je morao okončati igračku karijeru u 28. godini te se odmah nakon toga posvetio trenerskom zvanju. Kroz edukaciju i stalno usavršavanje se posebno specijalizirao za rad sa mladim igračima, što je i jedan od osnovnih razloga za interesovanje našeg Kluba. Osim toga, njegove i želje našeg Kluba se poklapaju u drugim aspektima s obzirom na to da je naš cilj da se selekcije grade po uzoru na uspješne evropske primjere, a Kostić je osoba koja je u Fudbalskom savezu Slovenije (NZS) bila zadužena upravo za takve aktivnosti. Stoga on sada želi da svoje višegodišnje iskustvo u radu sa mladim igračima iskoristi kao samostalni trener prvog tima. Kostić je završio Fakultet za sport i posjeduje UEFA Pro trenersku licencu. Sarađivao je sa poznatim trenerskim imenima kao što su Matjaž Kek i Srečko Katanec, ali i sa brojnim drugim stručnjacima tokom svojih posjeta evropskim klubovima.

Trenerski posao je započeo u kadetskoj reprezentaciji svoje zemlje koju je 1999. godine odveo na Evropsko prvenstvo. Na “euru” je učestvovao i 2002. godine sa juniorskom reprezentacijom Slovenije, kao i 2012. godine, ponovo sa kadetskom selekcijom. U međuvremenu je radio kao trener u školama fudbala u svojoj zemlji i Japanu, usavršavao se u klubovima kao što su Ajax, PSV, Olympiakos i Werder, ali je zadržao i ulogu saradnika nacionalnog saveza radeći kao skaut. Također je autor priručnika koji se u Sloveniji koristi u procesu edukacije trenera. Kada je u pitanju seniorski fudbal, ovo će mu biti tek drugi samostalni angažman, što i nije iznenađujuće jer se tek 2012. godine odlučio na taj korak. Prvo je radio kao pomoćni trener u Crvenoj zvezdi kada je beogradski tim vodio Slaviša Stojanović, poslije čega je sa istim trenerom otišao u belgijski Lierse. Pred početak prošle sezone mu je ponuđeno da vodi Olimpiju, što je on odbio zbog nepostojanja slobode u radu. Jedini dosadašnji angažman kao šef stručnog štaba u nekom klubu je imao ovog proljeća kada je osam kola prije kraja sezone preuzeo Krku koja je u tom trenutku već bila “otpisana” iz najvišeg ranga. Cilj uprave bio da se sa Kostićem pokuša stvoriti mladi tim za narednu sezonu, a on im je uzvratio sa neočekivanih devet bodova. Ipak, njegove ambicije su veće i u Željezničar dolazi svjestan da se ovdje od njega očekuju trofeji. Kako i sam ističe, osnovni motiv za dolazak u našu zemlju i Željezničar je upravo želja da svoj uspješan rad sa mlađim kategorijama nastavi pobjedama u seniorskom fudbalu.

Kostić sa sobom dovodi i prvog pomoćnika. To je Marko Lešnik. Rođen je 15.10.1978. u Mariboru. U svom rodnom gradu je počeo karijeru igrajući za NK Maribor. Kasnije je igrao za Železničar iz Maribora, Elan iz Novog Mesta i Pohorje, no i on je veoma rano sa 25 godina prestao sa aktivnim igranjem. Okrenuo se trenerskoj edukaciji. Kao trener je radio kao šef omladinske škole NK Maribor, zatim kao član stručnog štaba u raznim mladim selekcijama Slovenije, vodio je B tim Maribora, a jedno vrijeme je bio i asistent prvom treneru ovog uspješnog kluba. Također, Lešnik je jedan od predavača NZS u procesu educiranja trenera.” navodi se u saopštenju.

(Reprezentacija.ba)