Fudbalska reprezentacija BiH večeras će na prijateljskom susretu u švicarskom St. Gallenu odmjeriti snage sa europskim prvacima, reprezentacijom Španije.

Izabranicima Mehmeda Baždarevića suprostaviće se kombinovana selekcija Španije, u kojoj neće nastupiti igrači Real Madrida, Atletico Madrida, Barcelone i Seville, ali idalje izuzetno jaka momčad koju će predvoditi imena poput Fabregasa, Sergia, Davida Silve, Llorentea…

Iako se radi o prijateljskom susretu, sa tribina AFG arene u St. Gallenu naši momci imaće podršku nekoliko hiljada bh. navijača, kao i pažnju milionskog bh. auditorijuma diljem svijeta ispred tv. ekrana.

Svjesni činjenice da se radi prije svega o prijateljskom susretu, a pri tome i susretu protiv izuzetno jake ekipe, naši navijači ne Mešinim igračima ne stvaraju pritisak rezultata, ali svi žele na terenu vidjeti zalaganje onakvo kakvo je bilo u martu protiv Švicarske, onakvo kakvo jedino i smije biti kada se igra za reprezentaciju.

Većina naših igrača na ovaj susret dolazi sa godišnjih odmora, te se sigurno ne nalaze u fizičkoj spremi kao španski reprezentativci koji će svi kroz pripremne utakmice tražiti svoje mjesto na Euru 2016, no sasvim sigurno da to ne smije biti opravdanje za eventualno novo “šetanje po terenu”.

Činjenica da će utakmicu prenositi oko 150 televizijskih kuća diljem svijeta, ali i da će na stadionu biti neki od najrenomiranijih fudbalskih skauta današnjice biće dodatni motiv igračima za dokazivanje.

mehmed bazdarevic

Prema najavama selektor Baždarević od prve minute će izvesti svoj najjači sastav. Zbog povrede upitan je nastup Muhameda Bešića, a Meši su sa spiska do sada otkazali Tino Sušić, Mateo Sušić, Sanjin Prcić i Adis Hušidić. Uz već raniji izostanak Senada Lulića i eventualno nespremnog Muhameda Bešića, upitno je da li uopšte imamo kvalitetne igrače u sredini terena da barem približno odgovorimo trkačkoj veznoj liniji španske reprezentacije.

Ko zna, možda Baždarević na “vatreno krštenje” protiv europskih prvaka gurne nekog od igrača iz Premijer lige BiH.

Utakmica između Španije i Bosne i Hercegovine se igra danas, 29. maja u 18 sati na AFG Areni u švicarskom St. Gallenu.

Gledaoci u BiH je mogu pratiti putem FACE TV-a, a oni koji su u prilici doći uživo gledati ovaj meč, posljednje preostale ulaznice mogu kupiti na portalu Starticket.ch.

(Reprezentacija.ba)