Mulaomerović o kvalifikacijama za EP

Novoimenovani selektor koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije Bosne i Hercegovine Damir Mulaomerović je za “Avazov” portal kazao kako se izuzetno raduje poÄetku kvalifikacija sa naÅ¡im najboljim koÅ¡arkaÅ¡ima, ali i naglasio kako će uskoro objaviti spisak igraÄa na koje će raÄunati u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

– JoÅ¡ uvijek nisam odluÄio koga zvati, ali svakako da radimo intenzivno sa svojim saradnicima na spisku. Svi će biti blagovremeno obavijeÅ¡teni, ali uglavnom tu će biti 24 igraÄa na koje ću raÄunati u kvalifikacijama – kazao je za poÄetak Mulaomerović.

Voljom žrijeba koji je održan u Minhenu naši najbolji košarkaši smješteni su u grupu sa Švedskom i Rusijom.

NaÅ¡ selektor smatra kako nas oÄekuju neizvjesne utakmice.

– Rusija je izuzetno jaka selekcija ukoliko doÄ‘u u najjaÄem sastavu. Oni imaju jednog od najboljih igraÄa u Evopri Alexeya Shveda. MeÄ‘utim, isto tako smatram da i naÅ¡a reprezentacija ima jak tim i ukoliko se svi igraÄi odazovu na koje raÄunam, onda mislim da imamo i snage i znanja da se im se suprostavimo – kazao je Mulaomerović, ali i naglasio kako neće biti nimalo lagano.

Na proteklom Evropskom prvenstvu za naÅ¡u selekciju nisu nastupali sasvim sigurno tri naÅ¡a najbolja igraÄa Mirza Teletović, Jusuf Nurkić i Nihad Äedović.

Mulaomerović nam je rekao kako je već obavio razgovore sa trojicom navedenih i da su svi naglasili kako su spremni i da jedva Äekaju da se odazovu reprezentativnom pozivu.

– Sa svima sam razgovarao. Mirza Teletović i Nihad Äedović su naglasili kako su spremni da se vrate i pomognu reprezentaciji. Mirza je sada u procesu potpisivanja novog ugovora, a kada je u pitanju Äedović, ako se sve administrativne stvari rijeÅ¡e na vrijeme, siguran sam da će igrati za naÅ¡u reprezentaciju. Radi se o sjajnim momcima koji su izrazili želju da nam pomognu, Å¡to je velika stvar jer je Äedović sa svojim kvalitetama nama neophodan – rekao je Mulaomerović.

Proteklih nekoliko dana u žiži sportske javnosti u Hrvatskoj je bio incident na koÅ¡arkaÅ¡koj utakmici izmeÄ‘u Zadra i Cibone. Naime, ekipa Cibone koju sa klupe predvodi upravo Mulaomerović bili su podvrgnuti neviÄ‘enim verbalnim napadima i uvredama od domaćih navijaÄa. Mulaomerović je kazao kako su njegovi igraÄi napadnuti i da su vrijeÄ‘ani tokom cijele utakmice.

– Moji igraÄi su napadnuti. Tokom cijele utakmice sa tribina smo vrijeÄ‘ani, Äak i na rasnoj osnovi. Vladala je jedna nesportska atmosfera i nije bilo nimalo ugodno. Nisam mogao prihvatiti da se moji igraÄi tretiraju na naÄin na koji su bili tretirani na toj utakmici od domaćih navijaÄa – kazao je za kraj razgovora za “Avazov” portal Mulaomerović.

(Reprezentacija.ba)