Italija: Podrška bh. fudbalera Svjetskom prvenstvu bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu

Narednog vikenda prelijepi grad Piacenza u Italiji bit će epicentar bh. dijaspore, naime kao što je poznato, Trinaesto svjetsko prvenstvo bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu, u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, bit će održano u ovom gradu od od 20. do 22.maja 2016.

Domaćin takmičenja je Bosnia Erzegovina Oltre i Confini Piacenza a pokrovitelj je drzavno Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Na svim dosadašnjim prevenstvima SSDBiH je imao odličnu saradnju sa bh.fudbalerima koji igraju širom svijeta i nijedno takmičenje nije proteklo a da neko od vrhunskih fudbalera ili sportskih radnika nije donirao svoj dres, koji se po pravilu poklanjao fudbalerima učesnicima prvenstva. SSDBiH koristi priliku da se javno zahvali svim dosadašnjim donatorima: Muhamedu Konjiću, Fuadu Muzuroviću, Jusufu Pušini, Saši Papcu, Mirsadu Bešliji, Zvjezdanu Misimoviću, Asmiru Begoviću, Miralemu Pjaniću, Vedadu Ibiševiću, Seadu Salihoviću, Almedinu Hoti, Muratu Jahi, Sejfudinu Tici, Kenanu Hasagiću, Edinu Višći, Mensuru Mujdži, Zlatanu Ibrahimoviću, Nedimu Hrapoviću, Hadisu Zubanoviću Jasminu Bakoviću, Arnesu Pobriću, Eldinu Jakupoviću, Jonny Ertlu, Erminu Bičakčiću, Avdiji Vršajeviću, Tini Sven Sušiću, Harisu Vučkiću, Senijadu Ibričiću, Bahriji Atajiću, Anelu Hadžiću, Alenu Haliloviću, Zoranu Kvržiću, Jasminu Fejziću, Erminu Zecu, Izetu Hajroviću i Zlatanu Alomeroviću.

Naravno i ove godine ta lijepa tradicija nije prekinuta i u Piacenzi prilikom svečane dodjele pehara i priznanja bit će uručeni donirani dresovi. Svoje golmanske dresove ponovo su donirali reprenzenetatvni vratar Asmir Begović iz Chelsea kome je ovo već šesti put da podržava ovo takmičenje, potom tu je po treći put i Eldin Jakupović čuvar mreže Hull Citiya, te perspektivni golman Sint-Truidense V.V. Emil Velić, inače mladi reprenznetativac Slovenije rodjen u Sanskom Mostu, koji je na proteklom šampionatu bh. dijaspore u Danskoj nastupao za selekciju Belgije.

Dugogodišnji donator, ponajbolji igrač reprenzentacije u protekloj godini Edin Višća nije izostao ni ovaj put, naime, on je po peti put zaredom svoj potpisani dres tima Istanbul BB donirao organizatorima šampionata. Redovni donator je i Haris Vučkić reprenzentativac Slovenije, član Newcastla, trenutno na posudbi u Wigan Athleticu,on je po treći put dres sa svojim potpisom poklonio je organizatorima. Damir Dado Mehmedović kapiten reprenzentacije Bosanaca i Hercegovaca iz Finske najzaslužniji je što će i ovaj Mundijal bh. dijaspore na neki način proći u znaku Srebrenice. Naime njegova je ideja bila da futsal klub MNK 11. juli – Srebrenica bude donator svog simboličnog dresa koji će biti poklonjen nekom od igrača.

Bivši bosanskohercegovački reprenzentativac Admir Vladavić priključio se plejadi donatora-sportista koji podržavaju organizatore Svjetskog prvenstva bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu i poklonio dres Red Bull Salzburga u kojem je nastupao tokom svoje igračke karijere. Iz Belgije nam dolazi još jedan dres, zahvaljujuci Enesu Čelikoviću kordinatoru futsal reprenzentacije Bosanca i Hercegovaca iz ove zemlje, obezbjedjen je dres potencijalnog Zmaja Danijela Miličevića člana šampionske ekipe Genta. Iako Kanada i Amerika ove godine ne učestvuju na šampionatu ipak “preko bare“ poštom nam dolaze tri dresa.

Pošiljaoci su Jasmin Halkić član sportske komisije SSDBIH i mendjer FC Hamilton, Erick French predsjednik Colorado Adult Soccer Association (Fudbalski savez Colorada) koji je poklonio dres FC Roversa iz Denvera te Murat Albašić trener u mladjim kategorijama FC Colorado Rapidsa koje opezbjedio dres tog kluba.

Uz to, lista doniranih dresova ovim nije završena jer Sportska komisija SSDBIH je zamolila sve članove G.O. SSDBIH koji će biti prisutni u Italiji da u svojim zemljama pokušaju nabaviti nacionalne dresove zemlja ili značajnih klubova iz kojih dolaze i njima počastiti učesnike šampionata.

(Reprezentacija.ba)