Nikola Prce o baraž susretima protiv Švedske

Kapiten rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Nikola Prce, najiskusniji u timu, pravi je lider našeg nacionalnog tima. Rukometaš poljskog Azoty Pulawya igra sjajnu sezonu, a u razgovoru za “Oslobođenje” ističe da je Švedska favorit u baražu za Svjetsko prvenstvo, ali da ništa nije nemoguće.

– Manje-više sve se zna i jasno je da je Švedska favorit protiv nas, kao što bi bila bilo koja ekipa da smo je dobili za protivnika u baražu. Upoznati smo sa kvalitetima Šveđana, a sport je takav da favoriti ne pobjeđuju uvijek i mi ćemo se boriti. Svjesni smo da nam šanse nisu velike, ali ih imamo. Nisu bile velike ni protiv Islanda, ali smo dobro odigrali. Mi ćemo dati sve od sebe da probamo iznenaditi, kaže nam Prce, koji priznaje da postoji i pritisak na našim momcima, s obzirom na to da smo već igrali na jednom velikom takmičenju.

– Pobjedama i dobrim partijama protiv jačih ekipa sebi i navijačima smo nametnuli neki pritisak na leđa i nije to kao ranije, ako se plasiramo na veliko takmičenje, bilo bi odlično, ako ne, onda nikom ništa. Toga više nema nakon Islanda i normalno da ljudi žele više, govori Prce i nastavlja:

– Sve će zavisiti od prve utakmice, ako odigramo gore dobro, ako ne damo Švedskoj da razvije svoju igru na domaćem terenu, iako ne znam koliko će to za njih biti domaći teren, i ako ne budemo imali greške u napadu, te ako nam igra bude imala i glavu i rep, onda ih možemo iznenaditi. Pa čak bi dobar bio i poraz od jedan, dva ili tri gola razlike. Najbitnije da mi u klubovima izdržimo ovih nekoliko posljednjih sedmica, da sve prođe bez povreda, pa će biti lakše.

Kapiten zmajeva prisjetio se i i meča od prije sedam godina, kada je naša reprezentacija igrala u Švedskoj, ali je bilo mnogo više naših navijača.

– Bila je to sjajna utakmica i odlično smo odigrali tada nakon poraza u Visokom. Dvorana prima 4.000 ljudi, a od toga 2.500 su naši navijači. To je kuriozitet kada igraš u stranoj zemlji, a imaš više svojih navijača, ističe Prce, čiji Azoty je na kraju sezone malo posustao u poljskoj ligi, a nikada nije bio bliži da se plasira u finale.

– Bili smo jako blizu protiv Wisle, koja je bila u padu forme, ali na nesreću, i mi smo pali, to je loše bilo, tri utakmice smo vodili na poluvremenu, bili u egalu, ali nismo uspjeli. Ali ne žalimo toliko za tim koliko za porazom od Mieleca u Kupu. Nije dobro da izgubimo od ekipe koja ispada iz lige, a to je poljuljalo samopouzdanje, a i nervoza se uvukla u ekipu. Sada samo poraženi i u jednom meču za treće mjesto, pa je Kwidzyn uzeo brejk, ali za vikend ćemo, nadam se, vratiti prednost i odbraniti bronzu, rekao je Prce, koji je zadovoljan i svojom sezonom, a i četvrti je strijelac prvenstva.

– Tetiva me mučila cijelu godinu, ali zadovoljan sam u globalu, od prvog do posljednjeg kola sve je to dobro izgledao. Sada je najbitnije da osvojimo bronzu i da ostanem zdrav, završio je kapiten naše reprezentacije u razgovoru za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)