Ivica Osim slavi 75. rođendan

Na današnji dan prije 75 godina rođena je legenda bh. fudbala, jedan od najvećih fudbalskih filozofa današnjice, Ivica Osim.

Rođen je 6. maja 1941. godine u sarajevskom naselju Hrasno, početkom II svjetskog rata, u radničkoj porodici. Otac mu je bio bravar u željeznici i povremeno svirao harmoniku, dok mu je majka bila domaćica i aktivistica u Crvenom križu, za šta je dobila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Svoju fudbalsku karijeru započeo je u sarajevskom Željezničaru gdje je za prvi tim počeo igrati u sezoni 1959/60.

U redovima Željezničara je upisao 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova, nakon čega je tlo BiH zamijenio francuskim.

U Francuskoj je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Za reprezentaciju Jugoslavije upisao je 16 nastupa i postigao osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na EP 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka.

Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom s kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri sa čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima.

Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu. Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

Veliki uticaj imao je u reformama unutar Fudbalskog saveza BiH kada je kao predsjednik Komiteta za normalizaciju spasio bh. fudbal koji je bio na samom dnu.

Nakon što je N/FS BIH suspendovan 1. aprila 2011. godine od strane FIFA-e i UEFA-e, zbog neusvajanja statuta koji je predviđao ukidanje predsjedništva u NFSBIH, formiran je Komitet za normalizaciju na čijem je čelu Ivica Osim. Nakon velikih napora i bezbroj sastanaka, suspenzija je zvanično ukinuta 30. maja 2011. godine, a Ivica Osim je ostao na mjestu predsjednika još godinu i po dana.

Početkom ove godine Ivica Osim je izabran za počasnog predsjednika FK Željezničar.

Ovim putem čestitamo rođendan Ivici Osimu i želimo puno zdravlja i sreće u životu.

(Reprezentacija.ba)