Održana press konferencija KS BiH

U prostorijama Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine održana je press konferencija na kojoj su se obratili predsjednik KS BiH Aleksandar Fulurija, generalni sekretar Dubravko Barbarić i košarkaš Jusuf Nurkić, piše Klix.ba.

Na press konferenciji čelnici Saveza i Jusuf Nurkić nisu željeli govoriti o stvarima koje su se “desile prije” i poručili su da se “okrenemo ka budućnosti”.

A ono što se desilo jesu odlasci bivšeg predsjednika Saveza Elmedina Konakovića, generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, kao i odlazak direktora svih reprezentacija Igora Stojanovića kojem je uručen otkaz. To su ključne, ali ne i jedine promjene.

“Mi smo u našim dogovorima odlučili sve stvari koje su bile negativne da ostavimo iza sebe. Pričajmo o budućnosti. Pričajmo kako ćemo se kvalifikovati za EuroBasket i tamo se boriti za medalju. Sve što je bilo, nemamo koristi o tome pričati”, kazao je predsjednik Saveza Aleksandar Fulurija.

Jusuf Nurkić je kazao da njegova želja za nastupom u dresu BiH nikada nije bila upitna te je dodao da i Mirza Teletović želi ponovo zaigrati, ali čeka rasplet u Phoenix Sunsima, jer moguće je da mu klub ponovo bude prepreka za nastup za državni tim.

“Ja sam tu i bio i ostat ću. To ne može niko odlučiti. Ja sam državljanin BiH i o svom patriotizmu ne želim ni govoriti. Ti ljudi i sve to je prošlost i siguran sam da će ova nova reprezentacija napraviti velike rezultate. Siguran sam da će i većina ostalih igrača s kojima sam razgovarao odazvati se na pozive. Ja sam u odličnom odnosu sa Teletovićem. Kod njega je, vezano za nastup u reprezentaciji samo sporan status u bilo kojem klubu u NBA-u. On je imao problema sa embolijom. Kada je NBA tim u rebuildingu nikada ne znate šta će biti. Što se tiče Mirze i svih igrača, svi žele biti tu kada su zdravi”, kazao je Nurkić.

Generalni sekretar Saveza Dubravko Barbarić potvrdio je da Savez pregovara sa Nihadom Đedovićem oko povratka u reprezentaciju, ali da je to proces koji se treba pravno riješiti dodavši da će se Savez boriti za svakog igrača.

“Pronalazimo pravne načine da riješimo situaciju oko Đedovića. Molimo sve da budete strpljivi. Trudimo se da sve riješimo u legalno pravnim okvirima. Ne mogu sa sigurnošću potvrditi, ali opcija je moguća iako neki pišu da je to izgubljen slučaj. Borit ćemo se do kraja”, rekao je Barbarić dodavši da će raditi na svim prostorima Bosne i Hercegovine i da Savez neće biti, kako je kazao, “sarajevocentričan”.

Barbarić je naglasio da nastup U-17 reprezentacije naše zemlje na Svjetskom prvenstu u Španiji nije sporan i da sve ide po planu.

Savez priprema spektakl sredinom jula kada će naša omladinska selekcija odigrati prijateljsku utakmicu sa atraktivnim protivnikom u Skenderiji.

Predsjednik Aleksandar Fulurija pohvalio je pomake koje je napravila “prethodna garnitura Saveza” i obećao je da će se Savez boriti da svakoj reprezentativnoj selekciji obezbijedi uslove da predstavljaju našu zemlju.

“U Savezu sam od 2013. godine. Savez je i dalje tu kakav jeste. Svi u ovoj državi imaju finansijske probleme. Problemi traju od rata i nije bilo prostora za rješavanje nekih nagomilanih obaveza. Prethodna garnitura se trudila da riješi dio tih obaveza. Novog generalnog sekretara smo izabrali što ima viziju kako ovaj Savez treba funkcionisati i dali smo mu punu podršku. Ono što je najvažnije je da odlazak svih selekcija na nastupe neće biti upitan. Apelujem na ljude koji vode ovu državu da im prioriteti budu savezi koji mogu da rade dobru promociju ove države”, kazao je Fulurija.

Ono što Savez još treba riješiti jeste odabir novog selektora A selekcije i izbor nove direktore za muške i ženske košarkaške selekcije.

Govoreći o eventualnoj suspenziji FIBA-e, čelnici Saveza su rekli da će FIBA i dalje pregovarati sa Euroligom, izvještava Klix.ba.

(Reprezentacija.ba)