Ivan Beus, drugi potpredsjednik NS/FS BiH je jedan od onih sportskih radnika koji se svojom nenametljivošću, ali sa ozbiljnim i jasnim stavovima nameće kao autoritativan sagovornik o aktuelnostima vezanim za rad Saveza.

 Iza Vas je jedan po mnogo čemu dinamičan period. Šta je po vašoj procjeni najvažnije i najbolje što je urađeno u NS/FS BiH?

„Moram reći da je godina protekla veoma brzo i bila je prepuna aktivnosti. Najvažniji dio je vezan za plasman na SP, ali i poboljšanje kvaliteta Premijer lige. To su poslovi koje treba i u budućnosti raditi kako bi i Premijer liga mogla da prati uspijeh reprezentacije“.

Koliko je po Vašem mišljenju kvalitetna Premijer liga i da li biste mogli izdvojiti neke pozitivne strane ili nedostatke?

„Premijer liga je uistinu kvalitetnija nego prethodnih godina što pokazuju i sami rezultati. Sada imamo veći broj gostujućih pobjeda u prvenstvu. Loša strana lige je infrastruktura, ali radimo na tome da se u narednom periodu saniraju tereni kako bi svi imali podjednake uvjete za takmičenje“.

Osim infrastrukture postoji li još nešto što bi trebalo da se ispravi u narednom periodu?

„Evidentno je da je suđenje znatno popravljeno, ali smatram da može biti puno bolje“.

U septembru je otvoren Trening centar NS/FS BiH?  Koje će nam prednosti to donijeti?

„U prijašnjim godinama Savez je iznajmljivao kampove za svoje selekcije što više neće morati da radi. Uz jedno dobro gospodarenje kampom i pružanjem adekvatnih usluga, kako omladinskim, tako i ženskim selekcijama, puno toga će nam donijeti posebno u pripremama i afirmiranju mladih nogometaša.“

Reprezentacija se plasirala na SP u Brazilu a rukovodstvo Saveza je sa svoje strane učinilo sve da uslovi za pripreme naših igrača budu najbolji. Kako se Vi osjećate kao dio ove priče, ovog uspjeha?

„Podrazumijeva se da je to lagodna pozicija, plasman koji dosad niko nije napravio. Svakako je čast biti dio toga projekta. Mislim da ćemo i na Svjetskom prvenstvu igrati zapaženu ulogu. Ovo bi nam trebao biti zamajac za budućnost. Nogomet u BiH ima svijetlu perspektivu. Plasman na SP će sigurno donijeti određene benefite Savezu, te vjerovatno podići i klupski nogomet na jednu veću razinu “.

Ovaj uspjeh reprezentacije će vjerovatno  uticati i da se veći broj mladih  igrača opredijeli da igra za  BiH?

„To se već i danas osjeti, a u budućnosti će sigurno biti i više takvih slučajeva.