Tahirović o žrijebu grupa

Rukometna reprezentacija Bosna i Hercegovine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2018. godine u Hrvatskoj igrat će Trećoj grupi s ekipama Španije, Austrije i Finske, određeno je žrijebom koji je danas obavila Evropska rukometna federacija (EHF) u Dubrovniku, piše “FENA”.

Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine i nekadašnji dugogodišnji kapiten reprezentacije BiH Enid Tahirović u izjavi za Fenu kazao je da je Španija apsolutni favorit, a da će se naš tim boriti s Austrijancima za drugo mjesto, koje također vodi na EP.

– Žrijebom nisam prezadovoljan, ali ni nezadovoljan. Grupa je slična onoj iz prošlih kvalifikacija u kojim smo za nosioca imali Dansku, koja je tada osvojila maksimalan broj bodova, kao što će sada vjerovatno Španija. Mi ćemo se boriti s Austrijom za drugo mjesto. Sve će se svesti na naše duele s Austrijancima i ko bude bio bolji osvojit će drugo mjesto i otići na EP. Uz dužno poštovanje mislim da nam Finska nije konkurent. Nadam se da ćemo Fince pobijediti u obje utakmice – kazao je Tahirović.

Kvalifikacije će početi u novembru ove godine, a nastavaljaju se u aprilu, maju i junu 2017. Na EP će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz sedam grupa te jedna najbolja trećeplasirana ekipa.

EP će biti održano od 12. do 28. januara 2018. u Hrvatskoj.

Reprezentacija BiH dosad još nije igrala u završnici evropskih prvenstva. U 20-godišnjim pokušajima bh. rukometaši tri puta su bili blizu nastupima na EP, ali su na zadnjoj stepenici, u baražu, bili zaustavljeni.

U baražu za EP 2002. godine u Švedskoj BiH je eliminirana od Danske, četiri godine kasnije za EP u Švicarskoj od Norveške, a 2008. za EP u Norveškoj bolja od BiH bila je Češka.

(Reprezentacija.ba)