Baždarević o posljednjem izdanju FIFA-ine rang liste

Na najnovijoj FIFA rang-listi fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzima 20. mjesto i najbolje je plasirana selekcija iz regiona, piše Oslobođenje.

U odnosu na prethodnu listu zmajevi su napredovali za jednu poziciju, dok su naše zapadne komšije pale za čak pet mjesta.

Očuvanju našeg dobrog statusa na ovoj listi sigurno su doprinijele dvije pobjede u prijateljskim mečevima sa Luksemburgom (3:0) i Švicarskom (2:0).

Selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević ističe da lista možda nije realna, niti relevantna da govori o kvalitetu reprezentacije, ali ga raduje pozicija na kojoj se nalazimo.

– Dobro je da nismo pali, ali je ovo potvrda da mi radimo dobro. Naravno to je i podstrek da nastavimo svi zajedno, od ljudi u Savezu, preko mene i igrača da se trudimo da napravimo što bolje rezultate. Sigurno da ostaje žal što nismo izborili plasman na Euro, tada bismo sigurno bili mnogo bolje plasirani, ali nema potrebe da se vraćamo na to, kaže popularni Meša, koji ističe da mu je izuzetno drago što smo najbolje plasirani tim u regionu.

– I to je jedan vid priznanja, e sad jesmo li najbolji, to niko ne može sa sigurnošću tvrditi, ali sam siguran da smo među dvije najbolje reprezentacije. Prema igračima koji igraju za nas, sigurno je da posjedujemo veliki kvalitet, a to, čini mi se, sve bolje prenosimo na teren i komponujemo u jednu dobru cjelinu. BiH je uvijek bila plodno tlo za razvoj talenata i zemlja bogata fudbalskim talentima, a znamo koliko naših igrača nastupa za druge reprezentacije, govori Baždarević i nastavlja:

– Da su svi igrači koji su nastupali ili koji sad nastupaju za druge selekcije igrali za nas, onda bismo sigurno bili u samom vrhu, a ne na 20. mjestu, no i s ovim moramo biti zadovoljni i ponavljam, truditi se da nastavimo u ovom ritmu.

Što se liste tiče, došlo je do promjene na vrhu, a od jučer prva reprezentacija svijeta više nije Belgija, nego Argentina, što za Baždarevića i nije iznenađenje.

– Na svijetu ima četiri-pet reprezentacija koje kvalitetom odskaču od ostalih. To što je Argentina prva ne znači da je najbolja na svijetu, jer ne smijemo zanemariti ni Njemačku, ni Španiju, a ni Belgiju, tako da ko god je od ovih reprezentacija na vrhu, nikada nije nezasluženo, kazao je Meša.