Najbolji bh. kadeti plasirali su se na Europsko prvenstvo

U prvom i Elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za kadetsku reprezentaciju BiH nastupila su 23 igrača, koji su dali doprinos plasmanu na veliko takmičenje, javlja Fudbalski savez BiH.

Na tri golmana je računao selektor Sakib Malkočević, a na svih šest utakmica branio je Filip Vasilj iz zagrebačke Lokomotive (480 minuta). Rezerve su mu bili Filip Dujmović iz Zrinjskog i golman Željezničara Benjamin Mušija koji nisu ulazili u igru.

Od osam defanzivaca koji su učestvovali u dva kruga kvalifikacija, trojica su nastupila na svih šest mečeva, Amar Beširević iz Željezničara (480 minuta i jedna asistencija), njegov klupski kolega Amir Velić (411 minuta) i bek Crvene Zvezde Saša Perić (282 minuta, 1 gol i 1 asistencija).

Igrač Partizana Milan Mirić je odigrao 5 utakmica (394 minuta). Rijad Sadiku iz Sarajeva i Nikola Vuletić iz splitskog Hajuka sakupili su po tri nastupa. Sadiku je u igri proveo 166, a Vuletić 82 minuta. Po dva nastupa su sakupili Amar Ragipović iz Sarajeva (90 minuta) i Nermin Hajdarević iz Slobode (78 minuta).

Kao i kod defanzivaca i osam veznih igrača je dobilo priliku u kvalifikacijama. Na svih šest utakmica i po 480 minuta nastipli su kapiten Jasmin Čeliković iz Rijeke i Stefan Kovač iz Crvene Zvezde. Kovač se jednom upisao u listu strijelaca, a sakupio je i tri asistencije.

Utakmicu manje odigrali su igrači Sarajeva Demirel Veladžić (387 minuta, 2 gola) i Ševkija Resić (297 minuta, 1 gol, 1 asistencija). Na četiri meča nastupila su još dva igrača Sarajeva, Nedim Hadžić (182 minuta, 2 gola) i Ergin Mehuljić (154 minuta).

Predrag Vladić iz Partizana je odigrao tri utakmice (173 minute, jedna asistencija), a vezista Željezničara Anel Šabanadžović je dva puta ušao sa klupe (4 minuta).

Najbliže protivničkim golmanima djelovala su 4 napadača. Tri susreta su odigrali Edis Smajić iz Slobode (175 minuta, 2 gola, 1 asistencija), Tomas Dadić iz zagrebačkog Dinama (219 minuta, 2 gola) i Benjamin Hadžić iz Bayerna (227 minuta). Igrač Širokog Brijega Luka Knežević odigrao je 39 minuta jedne utakmice.

(Reprezentacija.ba)