Kadeti protiv Rusije igraju za plasman na Europsko prvenstvo

Nakon što je u prva dva kola Elitne runde kvalifikacija ostvarila dvije pobjede, kadetska selekcija Bosne i Hercegovine sutra sa početkom u 11,00 sati u Gruziji igra posljednji i odlučujući meč protiv Rusije.

Bh. kadeti su u prvom kolu pobijedili domaćine Gruziju sa 2:1, dok su prije dva dana senzacionalno savladali vršnjake iz Italije rezultatom 1:0 i došli na korak do historijskog plasmana na Europsko prvenstvo.

Sada naši mladi momci trebaju odigrati puni samopouzdanja, koje nije slučajno, jer se uistinu radi o sjajnoj generaciji igrača, koja zajedno čini dobar kolektiv. Malkočevićevi mladići sutra trebaju odigrati  tako da uživaju u onom što rade odlično, igranju fudbala, te da poslije utakmice nemaju grižnju savjest zbog nečeg što su mogli uraditi a nisu, ili nečeg što jesu uradili a nisu trebali, poput ispada nediscipline.

Izabranicima Sakiba Malkočevića u nekim kombinacijama odgovara čak i poraz protiv Rusije za plasman na Euro, ali naši najbolji kadeti će sutra ići na pobjedu i nadamo se izboriti Euro.

Rusija je u prvom kolu deklasirana od Italije sa čak 0:4, ali od druge minute su igrali sa igračem manje (golman Rusije dobio direktan crveni karton), pa su Italijani bez većih problema stigli do ubjedljivog trijumfa.

U drugom kolu, Rusija je minimalnim rezultatom 1:0 savladala Gruziju, iako su Gruzijci bili puno bolji protivnik.

Iako je protiv Italije igrala bez prvog napadača Tomasa Dadića (dobio crveni karton protiv Gruzije), Ševkije Resića (povrijedio se protiv Gruzije) te ponajboljeg igrača Edisa Smajića (nije doputovao u Gruziju zbog povrede), bh. selekcija je pokazala da ima kvalitet i golom Nedima Hadžića stigla do velike pobjede.

Naše momke nisu zastrašili pripremni rezultati Italije (dva puta  savladali Srbiju te remizirali sa Španijom), ubjedljiva pobjeda nad Rusima u prvom kolu, kao ni to što reprezentativci Italije dolaze iz Juventusa, Milana, Intera ili Rome.

Italijani u svojim redovima imaju jednog od najtalentovanijih mladih fudbalera u svijetu, korpulentnog Moise Keana (2000. godište, nastupa za Juventus), koji je do utakmice sa BiH, postigao četiri gola u pet susreta za Italiju (dva protiv Rusije), međutim u duelu sa bh. kadetima, ni on ni saigrači nisu uspjeli pronaći put do mreže Filipa Vasilja.

Selektor naše reprezentacije Sakib Malkočević za duel protiv Rusije neće moći računati na Milana Mirića zbog parnih žutih kartona.

Kadetima Rusije nedostajat će Lukyanchikov zbog dva žuta kartona, a upitan je nastup Borodina, koji je u meču sa Gruzijom zamijenjen u 15. minuti zbog povrede.

Naši najbolji kadeti su protiv Gruzije i Italije igrali disciplinovano, kolektivno i hrabro, te ne sumnjamo da će sutra u preostalih 80 minuta pružiti svoj maksimum i proslaviti plasman na Europsko prvenstvo.

Sretno momci!

(Reprezentacija.ba)