Kadeti sutra u Gruziji započinju elitne kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Susretom protiv vršnjaka iz Gruzije sa početkom u 11,00 sati, kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će početi Elitnu rundu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo.

Naši kadeti nalaze se u grupi 2 zajedno sa Gruzijom (domaćin turnira), Italijom te Rusijom.

Najbolji bh. kadeti imaju neugodne protivnike, ali objektivno gledajući naši fudbaleri imaju kvalitet te bi uz malo sreće mogli izboriti historijski plasman na Euro.

U kvalifikacijama za Elitnu rundu, bh. kadeti su u grupi 13 osvojili drugo mjesto sa 6 bodova i bez većih problema izborili plasman u narednu fazu. Izabranici Sakiba Malkočevića savladali su Estoniju (2:1), Moldaviju (5:0), dok su u posljednjem meču poraženi od Ukrajine rezultatom 0:3.

Povreda Smajića, Benjamin Hadžić u fantastičnoj formi

Nažalost, fudbaler tuzlanske Slobode i jedan od najboljih igrača naše kadetske repreznetacije Edis Smajić neće nastupiti u Gruziji zbog povrede.

Ipak, dobra vijest jeste da je Benjamin Hadžić iz minhenskog Bayerna sinoć stigao u Gruziju i priključio se svojim saigračima. Hadžić ove sezone igra fantastično za kadete Bayerna i postigao je 14 golova uz dvije asistencije u 20 odigranih mečeva.

Bayern nije htio pustiti Hadžića na prijateljske susrete naše selekcije i Crne Gore, a na jučerašnjem meču kadeta Bayerna i Nurnberga, Benjamin je postigao dva gola, da bi se odmah zaputio prema Gruziji.

Hadžić je u posljednja tri meča za Bavarce postigao čak pet golova.

Uzimajući u obzir kvalifikacije, prijateljske susrete sa Crnom Gorom te igrače koje ima na raspolaganju, pretpostavka je da će Malkočević sutra izvesti sljedeći tim:

Vasilj – Perić, Velić, Mirić, Beširević – Čeliković, Kovač, Veladžić – B. Hadžić, Resić i Dadić.

Jedina izmjena u odnosu na kvalifikacije je na poziciji krila, gdje će najvjerovatnije Benjamin Hadžić zaigrati umjesto povrijeđenog Edisa Smajića.

Najveća snaga našeg tima sigurno je vezni red, koji čine Stefan Kovač (jedan od najboljih igrača kadeta Crvene Zvezde), zatim kapiten Jasmin Čeliković (Rijeka), te Demirel Veladžić, momak koji je sa samo 16 godina postao najmlađi debitant i strijelac u historiji FK Sarajevo.

Veladžić je u kvalifikacijama postigao dva gola, a u prijateljskim mečevima sa Crnom Gorom je pokazao zbog čega je najtalentovaniji fudbaler u Bosni i Hercegovini.

Naš napad će predvoditi talentovani Tomas Dadić (Dinamo Zagreb), koji je pogađao dva puta u kvalifikacijama, dok je protiv Crnogoraca odlično sarađivao sa Resićem.

Igrači sa klupe mogli bi biti prevaga

Što se tiče igrača sa klupe, Malkočević na raspolaganju ima veoma dobre alternative.

U napadu će svoju priliku čekati prvi strijelac kadetskog šampionata BiH Nedim Hadžić iz Sarajeva (28 golova), njegov saigrač Ergin Mehuljić te Predrag Vladić iz Partizana.

Najbolji igrač Željezničara, Anel Šabanadžović ima kvalitet da osvježi vezni red bh. tima kada to bude potrebno i mogao bi biti od velike važnosti za našu selekciju.

Filip Dujmović je rezerva Filipu Vasilju na golu, dok su Rijad Sadiku i Nikola Vuletić zamjene za defanzivce.

Prvi naš protivnik, selekcija Gruzije igrala je u kvalifikacionoj grupi 4 sa Mađarskom, Rumunijom i Slovačkom i osvojila drugo mjesto ostvarivši jednu pobjedu, jedan remi te jedan poraz.

Gruzijci su deklasirali Rumuniju sa 3:0, odigrali 2:2 sa Mađarskom i izgubili 3:4 od Slovačke.

Uoči Elitne runde kvalifikacija, U17 reprezentacija Gruzije ostvarila je dvije pobjede nad U18 selekcijom Armenije (4:1 i 3:0) i na najbolji mogući način najavila duel sa izabranicima Sakiba Malkočevića.

„Prvu utakmicu igramo sa Gruzijom koja će sigurno biti motivisana da se pokaže na domaćem terenu. Međutim mnogo toga zavisi i od nas, te moramo preuzeti odgovornost i dati svoj maksimum. Italija i Rusija su možda favoriti, ali i mi smo pokazali da se možemo nositi sa najjačim. Ne možemo ništa obećati, ali imamo pravo da se nadamo najboljem, a to je plasman na Evropski šampionat“, riječi su selektora Malkočevića pred meč protiv Gruzije.

Spisak igrača koji konkurišu za susrete Elitne runde:

Filip Vasilj (Lokomotiva Zagreb, Hrvatska), Filip Dujmović (Zrinjski), Saša Perić (Crvena Zvezda, Srbija), Nikola Vuletić (Hajduk Split, Hrvatska), Amar Beširević (Željezničar), Predrag Vladić (Partizan, Srbija), Milan Mirić (Partizan, Srbija), Amir Velić (Željezničar), Rijad Sadiku (Sarajevo), Jasmin Čeliković (Rijeka, Hrvatska), Stefan Kovač (Crvena Zvezda, Srbija), Anel Šabanadžović (Željezničar), Demirel Veladžić (Sarajevo), Ševkija Resić (Sarajevo), Nedim Hadžić (Sarajevo), Tomas Dadić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Ergin Mehuljić (Sarajevo), Benjamin Hadžić (Bayern, Njemačka).

Raspored utakmica reprezentacije BiH:

15. 03. 2016. 11,00 Bosna i Hercegovina-Gruzija

17. 03. 2016. 13,00 Italija-Bosna i Hercegovina

20. 03. 2016. 11,00 Bosna i Hercagovina-Rusija

Plasman na Europsko prvenstvo izborit će pobjednici grupa te sedam najboljih drugoplasiranih selekcija (ukupno osam grupa)

Kadeti, hrabo sa vjerom u sebe i u dobar rezultat uđite u historiju i odvedite prvi Bosnu i Hercegovinu na jedno Europsko prvenstvo u fudbalu!

(Reprezentacija.ba)