Selektor reprezentacije BiH će u prijateljskim susretima isprobati nove igrače

Bez medijske pompe N/FSBiH i Mehmed Baždarević su nastavili saradnju za novi ciklus. Čekaju nas kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se igrati 2018. godine u Rusiji, piše “Sport Avaz”.

Iza Baždarevića su jedne uspješne kvalifikacije i jedan neuspješan baraž. Spasio je izgubljeni ciklus, ali više od baraža nije mogao. U “repesažu” su Irci bili jači.

Baždarević u novi ciklus ulazi rasterećen i silno motiviran. Proteklih mjeseci je obišao neke kandidate, gledao desetine utakmica, obavio „mali milion” razgovora s potencijalnim “Zmajevima”. Sada je zagrijavanje za ono što slijedi. Krajem marta dvije prijateljske utakmice (Luksemburg i Švicarska), potom u maju Španija, a početkom juna igramo na čuvenom “Kirin kupu” u Japanu. Meša je u intervjuu za “Sport” govorio o predstojećim akcijama, ali i drugim važnim pitanjima koja muče i njega i “intrigiraju” bh. navijače.

Kostur tima ostaje isti

Pripremate li spisak za “operaciju Luksemburg i Švicarska”?

– Da, gledamo naše igrače. Pratimo sve, konstatuje Meša, kojeg smo u nedjelju “uhvatili” i u Milanu.

U četiri dana s Luksemburgom i Švicarskom igramo dvije utakmice – znači li to da će biti više igrača?

– Ne. Ne znam još tačno, ali uglavnom, na spisku će biti kao i obično – od 22 do 25 igrača.

Jeste li već suzili izbor? Imate li danas jasniju sliku, nego jučer?

– Nisam ga mogao raširiti – to nije moguće. Vidite da nam nekoliko igrača ponovo ne igra… Mislim da trebamo učiniti sve da ostane kostur tima, te da nađemo neka nova, ali prava rješenja. Ne, ne bih rekao da se podmladi tim. Može biti i da se postari, ali da dovedemo kvalitet. Ono što svi želimo, a to je da napravimo konkurenciju. Znamo da će to biti teško, ali zbog toga smo i napravili – naprimjer, akciju s premijerligaškim igračima. Zašto ne bismo i iz našeg prvenstva crpili ono što možemo.

Spremate li neko iznenađenje na martovskom spisku?

– Nekih velikih iznenađenja ne može biti. Ako ništa drugo, želio bih da nekim mlađim igračima pružim pravu priliku. Naprimjer, kao što je Gojko Cimirot, koji igra standardno i to jako dobro. Volio bih mu dati priliku da odigra cijelu utakmicu, te da ga vidimo u pravom svjetlu. Šta (ne) može. A da će biti nekih velikih iznenađenja, ja ne vidim gdje ih može biti.

A šta spremate Luksemburžanima i Švicarcima?

– Dadi Petkoviću ćemo spremiti nešto. Rekao sam mu nedavno u Sarajevu: Dobro nam dolazi ova utakmica – da i mi nekoga pobijedimo, kroz smijeh kaže Meša.

– Mislim da su to utakmice koje trebamo iskoristiti na najbolji način. A rezultat, koliko je važan, toliko i nije. Najvažnije je da nam predstojeće utakmice posluže za ono najvažnije što dolazi poslije toga. Sigurno da je najbolji način za pripremu narednih kvalifikacija dobra igra i pozitivan rezultat, ali…

Koje igrače i utakmice je gledao proteklih dana, mjeseci?

– Obišao sam nekoliko naših standardnih i potencijalnih igrača. Neke sam vidio na treningu, neke na utakmicama.

Jeste li gledati Matu Jajala?

– Između ostalih.

Dario Dumić izjavljuje da očekuje Vaš poziv?

– Svi imaju pravo da to očekuju…

Znate li definitivno situacija oko Danijela Miličevića?

– Nema ništa novo. Ljudi iz Saveza nastoje završiti taj administrativni dio.

Neke stvari ćemo sto posto morati mijenjati

Je li neko od novih igrača – od Danijela Pavlovića (Frosinone – Italija), Danijela Milićevića (Gent – Belgija), Dine Arslanagića (Standard – Belgija), Mate Jajala (Palermo – Italija), Marija Pavelića (Rapid Beč – Austrija), Harisa Tabakovića (Grasshoppers – Švicarska), Marka Vejinovića (Feyenoord – Holandija)… do Ivana Martića (Spezia – Italija) stekao pravo nastupa z naš državni tim?

– Zasad ne. To ćemo znati – nadam se, ubrzo.

Hoće li u novi ciklus startati s Emirom Spahićem?

– Kada sam postao selektor rekao sam, godine nisu važne. Važna je forma i ponašanje. A onima koji ispunjavaju te uslove ne bismo trebali ili ne bismo smjeli nikada zatvoriti vrata. Međutim, ne bih govorio o Emiru, niti bilo kome pojedinačno. Već generalno. Ali, neke stvari ćemo sto posto morati mijenjati.

Bh. treneri su u anketi “Avazovog Sporta” ustvrdili da naša reprezentacija nema dostojnu zamjenu za Spahića?

– Ponavljam, godine nisu važne, nego forma, kako se ko ponaša, odnosno ko daje sve od sebe. A ko će biti ili neće na spisku, imam(o) još desetak dana za nekakve odluke

Testovi za premijerligaške igrače

Jeste li pripremili spisak premijerligaških igrača, koji će se u četvrtak okupiti u Zenici?

– Na spisku će biti možda i 30 igrače, s obzirom na to da je ovo prvo okupljanje takve vrste. Mislim da je važno da vidimo što više tih momaka. Naravno, najboljih. Ima i onih momaka koji nikada nisu bili u našem Trening centru u Zenici, tako da će nam ovo biti prvi susret s onim što će u narednom periodu možda biti njihova “svakodnevnica”.

Kad ćete objaviti spisak premijerligaških igrača za testiranje?

– Tu nema spiska! U utorak (danas – op.a.) ćemo direktno obavijestiti klubove i igrače na koje računamo. A da li će iz svakog kluba biti po dva, jedan ili tri ili više igrača, nije bitno. Najvažnije je da oni dođu, a mi ćemo napraviti dobru organizaciju – da ih vidimo, upoznamo, testiramo.

Vaša i ideja Denijala Pirića da testirate domaće igrače naišla je na oduševljenje u bh. nogometu, među trenerima, navijačima…

– Ne, nije bitno čija je to ideja… To su neke sasvim normalne stvari, kojih će biti i u perspektivi – narednom periodu. Kroz ta okupljanja, treninge, utakmicame… trebamo dati pravu šansu – ne forsirati, našim momcima, te na svaki način podizati nivo našeg prvenstva. Mislim da to mora biti naše budućnost… Uglavnom, to će biti jedno druženje, da se upoznamo, te da pokušamo napraviti jedan korak naprijed. To je samo jedan početak. Jer, trebamo računati i na igrače iz naše lige, za kraj razgovora za “Avazov Sport” kaže selektor našeg državnog tima.

O Bajiću i Ibiševiću

Razigrali su se Riad Bajić, Vedo Ibišević…

– Drago mi je kad čujem da jedan mladi igrač i jedan “veteran” igraju jako dobro. Ne bih rekao da Vedo doživljava drugu mladost, nego da je zaslužio da nakon svega onoga teškog što je proživio ponovo trese mreže. U međuvremenu, radio je dobro i to mu se vratilo. Drago mi je zbog Vede… A što se tiče Riada, sve zavisi od njega. Hoće li otići korak naprijed ili…

(Reprezentacija.ba)