Utakmicama 19. kola u subotu i nedjelju, nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu.

Poslije prvog dijela prvenstva, lider je tuzlanska Sloboda sa 40 bodova, slijedi Zrinjski sa 39, Široki Brijeg je trećeplasirani sa 36, a bijeljinski Radnik zauzima četvrto mjesto sa 35 bodova.

Navijači dva najveća bh. kluba, Sarajeva i Željezničara, ne mogu biti zadovoljni igrama i bodovnim saldom svojih ljubimaca nakon 18 odigranih kola.

Aktuelni prvak naše države, FK Sarajevo je trenutno na petoj poziciji sa 34 boda, dok je Željezničar šestoplasirani sa 28 bodova i zaostaje čak 12 poena za Slobodom.

Željezničar najviše trgovao, Sarajevo ostalo bez drugog strijelca 

U Željezničaru su ozbiljno shvatili trenutnu situaciju te su u zimskoj pauzi doveli nekoliko velikih pojačanja.

Tim sa Grbavice su pojačali bivši bh. reprezentativci Miroslav Stevanović i Adnan Zahirović, zatim povratnici  u plavi dres, Srđan Stanić, Samir Bekrić, Jadranko Bogićević i Nermin Zolotić, te Irfan Fejzić, Siniša Stevanović, Mirko Kramarić, Mailson, Mirza Halvadžić, Ivan Lendrić i Dejan Đermanović.

Za razliku od prvog dijela sezone, Joco Stokić, Zoran Kokot, Marjan Antolović, Amir Hadžiahmetović, Dejan Uzelac, Dušan Mladenović i Secouba Diatta nisu više članovi Željezničara.

Objektivno gledajući, Željezničar ima najbolji tim u ligi i učinit će sve da izbori plasman u Europu te osvoji Kup Bosne i Hercegovine.

Screenshot_14

Gradski rival “Plavih” sa Grbavice, momčad FK Sarajevo je u svoje redove dovela Brazilce Emersona i Cesara, Denija Simeunovića, Harisa Harbu, Denisa Kramara i Damjana Krajišnika.

U međuvremenu, Sarajevo su napustili Ivan Tatomirović, Bojan Puzigaća, Mario Barić, Milan Stepanov, Harmony Ikande, Mehmed Alispahić, te Krste Velkoski, koji je bio drugi strijelac ekipe.

Sarajevo u nedjelju igra derbi protiv Zrinjskog u Mostaru i mnoge stvari će biti jasnije nakon tog meča za aktuelnog prvaka BiH.

54bd011d-37a4-4326-a214-764ab0765237-fk-sloboda-pripreme07

Trenutni lider našeg prvenstva, ekipa Slobode zadržala je okosnicu tima, a novi igrači su Slobodan Lakićević, Anes Haurdić i Samir Merzić.

Musemić nije želio kvariti odličnu atmosferu u ekipi pa su u slučaj za pojačanja mogli doći samo igrači koji već imaju dobre relacije sa postojećim igračkim kadrom.

Predvođeni Husrefom Musemićem na klupi, Tuzlaci se nadaju da mogu zadržati prvu poziciju i osvojiti titulu prvaka.

Uz Željezničar, Zrinjski je definitivno napravio najbolji posao u zimskoj pauzi.

tomislav-tomic0624

“Plemiće” su pojačali Tomislav Tomić, Nemanja Bilbija, Filip Arežina, Benjamin Čolić, Matija Katanec i Kristijan Jajalo.

Filip Lončarić, Ante Radeljić, Demjan Vukomanović i Mile Pehar su napustili Zrinjski, ali spomenuti fudbaleri nisu bili u prvom planu trenera Vinka Marinovića, koji na raspolaganju ima odličnu ekipu pred nastavak prvenstva.

Momčad  Širokog Brijega nije mijenjala svoj roster, pa Slaven Musa ima uigran tim uoči duela protiv Željezničara u nedjelju.

Najveće iznenađenje ove sezone svakako je Radnik iz Bijeljine.

Radnik će se sigurno do kraja prvenstva boriti za mjesta koja vode u europska takmičenja, a u tome će im pomoći  Joco Stokić, Mladen Zeljković i Dejan Janković, koji su novi igrači trenera Slavke Petrovića.

Od sedme do desete pozicije, nalaze se Čelik, Mladost Doboj Kakanj, Slavija i Vitez i ove ekipe imaju cilj da ostanu u Premijer ligi, s obzirom da šest klubova napušta takmičenje.

Sarajevski Olimpic, Borac, Travnik te Rudar iz Prijedora su u zoni ispadanja i čeka ih grčevita borba za opstanak.

Posljednje dvije pozicije zauzimaju mostarski Velež i Drina iz Zvornika i ove dvije momčadi najvjerovatnije će ispasti iz lige.

Screenshot_12

Sistematična ulaganja u fudbal kao u Tuzli i Bijeljini, te konsolidacija klubova poput ove u Sarajevu, ali i dugogodišnja stabilnost kao u Mostaru i Širokom Brijegu, ove godine moglo bi donijeti povrat starom sjaju bh. fudbalu na kakav su navikle starije generacije koje su diljem naše države vikendom punile stadione…

(Reprezentacija.ba)