Nakon informacija u pojedinim bh. medijima o nelegalnom poslovanju Fudbalskog / Nogometnog saveza BiH stigao je zvaničan odgovor iz krovne kuće bh. fudbala

Fudbalski / Nogometni savez BiH izdao je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

“Povodom tendenciozno konstruisanih priloga objavljenih u pojedinim medijima  koji se odnose na kontrolu obračuna PDV NS/FS BiH, izvršenu od strane nadležnog organa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, želimo javnost obavijestiti o slijedećim činjenicama:

Kontrola je izvršena za period poslovanja 01.08. 2011. – 30. 09. 2015. godine i  utvrđen je razrez indirektnih poreza  u ukupnom iznosu od  839.186 KM, od čega se 322.404,92 KM odnosi na 2015. godinu,  tokom koje je kontrola i izvršena, a završena je prije kraja godine i tog obračunskog perioda.

NS/FS BiH će određene primjedbe na rješenje nadležnog organa o razrezu poreza obrazložiti u daljoj proceduri. Prije svega, smatramo da nema osnova da se na pozivnice i gratis ulaznice za utakmice reprezentativnih selekcija plaća PDV jer su besplatne, a  prethodna kontrola nadležnog organa  PDV-a nije obračunala ni ukazala na obavezu poreza po ovom  osnovu,  što ukazuje na mogućnost različitog tumačenja zakonskih propisa. Zatim, postoje različita tumačenja i u vezi sa  plaćanjem PDV za finansijska sredstva dobijena od FIFA i UEFA za opremanje Trening centra NS/FS BiH, koji je namijenjen za boravak i treniranje svih reprezentativnih selekcija, bez sticanja bilo kakvog profita po tom osnovu. Također,  različita su i mišljenja o obavezi plaćanja PDV za namjenska  sredstva koja je NS/FS BiH obezbijedio putem projektnih fondova  FIFA i UEFA i u cjelosti ih usmjerio  kao humanitarnu pomoć klubovima pogođenim katastrofalonim poplavama 2014. godine, za obnovu infrastrukture.

Međutim, bez obzira na naprijed navedene primjedbe, utvrđene obaveze u ukupnom iznosu od  839.186,00 KM  plaćene su na račun Uprave za indirektno oporezivanje,  jer ulaganje pravnog lijeka ne odlaže izvršenje predmetnog rješenja.

Također, potrebno je naglasiti da je u periodu koji obuhvata kontrola bilo određenih proceduralnih propusta prilikom fakturisanja i obračunu PDV kod pojedinih sponzora NS/FS BiH, ali nije bilo zloupotreba, drugih nedozvoljenih i kažnjivih radnji, ni tendencije izbjegavanja plaćanja obaveza. Propusti su posljedica različitog tumačenja obaveza obračuna i plaćanja PDV-a, kao i zauzetosti članova administracije nadležnih za konkretne poslove,  zbog drugih aktivnosti, a posebno zbog  nekoliko kontrola drugih organa u istom vremenskom periodu.

NS/FS BiH je do sada od 2011. do 2015. godine platio ukupno 3.130.426,58 KM  direktnih i 1.369.648,58 KM indirektnih poreza (ne računajući uredno plaćene doprinose za PIO, zdravstveno osiguranje, elementarne i vodne nepogode i dr.), čime je potvrdio da kao pravno lice izvršava sve zakonske obaveze prema državi, koje nisu bile sporne iz bilo kojih razloga.

Iz naprijed navedenog, evidentna je  konstantna spremnost NS/FS BiH  za  transparentan i zakonit rad, a što je potvrđeno i u postupcima vođenim ranije po osnovu anonimnih  prijava.  Iako ne dobijemo bilo kakvu  finansijsku pomoć  od državnih organa, ogromni gubici nastali u periodu do 2010. godine su uspješno sanirani, a nakon suspenzije od strane FIFA i UEFA  u 2011. godini,  Savez je u svakoj fiskalnoj godini poslovao pozitivno i putem brojnih  projekata državi Bosni i Hercegovini osigurao značajna finansijska sredstva iz inostranstva. Uz finansijsku konsolidaciju izvršena je i organizaciona konsolidacija i ostvaren istorijski plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014.godine.

Očigledno je da se ovdje  radi o nastavku kampanje protiv NS/FS BiH, jer nezadovoljni pojedinci u različitim  strukturama  pokušavaju da insinuacijama i anonimnim prijavama minimiziraju uspjeh i da nas blokiraju u radu i razvoju.”.

(Reprezentacija.ba)