Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrat će prijateljsku utakmicu sa aktuelnim i trostrukim evropskim prvakom Španijom 29. maja ove godine u švicarskom St. Gallenu, potvrđeno je definitivno i u pismenoj formi, javlja agencija Anadolija, piše Klix.

“Utakmica će se igrati. Nikada nije bilo nikakve dileme da li će se susret igrati, a nakon što smo se i usmeno dogovorili, potpisali smo i ugovor o odigravanju meča. Potpis našeg Saveza i agencije koja je organizovala utakmicu na ugovor stavljen je još u januaru. Prije nekoliko dana to su učinili i iz Fudbalskog saveza Španije. Oni su malo kasnili zbog nekih svojih proceduralnih aktivnosti. No, sada to je to definitivno, igramo sa prvacima Evrope”, rekao je Darko Ljubojević, potpredsjednik Nogometnog saveza BiH, naglasivši:

“Nadam se da će naši igrači u istinskom spektaklu u St. Gallenu potvrditi kvalitet, odigrati dobru utakmicu i ostvariti dobar rezultat protiv Španaca”.

Ljubojević je istakao i da će osim gostujućih test susreta sa Luksemburgom 25. marta, četiri dana kasnije sa Švicarskom, te ranije spomenutim majskim duelom sa Španijom, izabranici selektora Mehmeda Baždarevića od 3. do 7. juna nastupiti i na Kirin kupu u Japanu, gdje za protivnike može imati Bugarsku, Dansku ili domaći nacionalni tim.

“Savez se zaista potrudio da našim reprezentativcima osigura adekvatne kontrolne utakmice pred septembarski start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon kojih vjerujem da možemo ponoviti uspjeh odlaska na Mundijal u Brazil, odnosno da ćemo se radovati i plasmanu na planetarni šampionat u Rusiju”, kazao je Ljubojević.

Delegacija NS BiH u kojoj je bio i potpredsjednik Ljubojević prije nekoliko dana je prisustvovala sastanku čelnika 13 saveza (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, Albanija, Kipar, Grčka, Turska, Rusija i BiH) u Beogradu, kojem je prisustvovao i generalni sekretar UEFA-e i kandidat za predsjednika FIFA-e na predstojećim izborima Gianni Infantino.

“Svi smo jasno istakli i složili se kako ćemo na izborima za predsjednika FIFA-e glas dati Infantinu. Učinit ćemo to ne samo zato što je kandidat UEFA-e i iz Evrope već što je najbolji od svih kandidat za predsjednika FIFA-e koju u narednom periodu očekuje izuzetno težak posao gdje neće smjeti biti ni najmanje greške. Infantino je čovjek sa dugogodišnjim iskustvom u UEFA-i. U Beogradu nam je predstavio ideje i plan i program rada ako bude izabran za predsjednika FIFA-e. Jedini se pojavio pred nama i rekao nam šta će raditi. Shodno tome, za nas u NS BiH nema dileme za koga glasati na predstojećim izborima za prvog čovjeka svjetskog fudbala”, tvrdi Ljubojević.

Za razliku od ranijih sastanaka u Opatiji i Budvi, u Beogradu nije bilo riječi o eventualnom formiranju regionalne lige na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije.

“UEFA je nedavno inicirala ideju o interesantnom takmičenju onih ekipa koje ispadnu u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Evropa ligu. Bilo bi to treće takmičenje, nešto poput nekadašnjeg Intertoto kupa koji bi finansirala UEFA. Kako je istaknuto, za pobjednika bile bi osigurane finansijska, ali i nagrada, možda u direktnom učešću u Ligi prvaka naredne sezone. Ideju iz UEFA-e prihvatila je većina saveza, nacionalnih članica. Međutim, protiv su uslovno rečeno ‘veliki’ savezi jer smatraju da bi uzet dio finansijskog kolača Lige prvaka i Evropa lige. Pružili su skepsu, mali otpor, ali vjerujem da će se ideja realizovati i takmičenje krenuti od kako je predviđeno 2018. godine. Sigurno bi to bilo dobro i za naše klubove koji ne izbore plasman u grupnu fazu Lige prvaka i Evropa lige”, zaključio je Ljubojević, javlja Anadolija.

(Reprezentacija.ba)