Bivši bh. reprezentativac Zvjezdan Misimović od prošle godine novac zarađuje u Kini, pa je bio itekako pogodan sugovornik Bildu da objasni eksploziju nogometa u toj zemlji, piše “Goal.com”.

“Predsjednik Kine Xi Jinping je veliki ljubitelj nogometa. Mnogi biznismeni organizuju razne zabave kako bi ga zadivili. Oni barataju s velikim novcima. To je glavni razlog zašto je nogomet tako popularan u posljednje vrijeme”, rekao je Misimović pa nastavio:

“Još dosta stvari se mora uraditi da bi nogomet bio na nivou onog u Europi. Trebaju dosta bolji treninzi i organizacija, ali bitno je da se nešto događa. Teško je odrediti na kojem je nivou prva liga, ali mogli bi se nositi sa nekim klubovima iz Bundeslige. Zanimljivo je da samo tri stranca mogu igrati u jednom klubu.”

Misimovića ne iznenađuje ovo što se dogođa na početku ove godine i ti silni milijuni koje Kinezi ulažu da bi doveli zvijezde europskih klubova.

“To uopće nije iznenađenje. Sve je počelo još prije nekoliko godina kada su u Kinu stigli Drogba i Anelka. Naravno da su mnogi skeptični kada dođu, ali sada postoji neka vrsta domino efekta. Vjerujem da je ovo daleko od onoga čemu teže Kinezi.”

“Novac je glavni razlog dolaska igrača u Kinu, ali mnogi su tu i zbog iskustva. Ja sam prošle godine prekinuo mirovinu jer je predsjednik kluba Yongge Dai stigao privatnim zrakoplovom kako bi me uvjerio da se vratima na teren. Nisam dugo razmišljao”, poručio je Misimović.

(Reprezentacija.ba)