Mehemd Baždarević, selektor nogometne reprezentacije BiH boravio je proteklih mjesec dana u našoj državi, a u subotu popodne otputovao je u Francusku. Meša je u tom periodu održavao sastanke sa čelnicima NSBiH, posjetio je klubove BHT Premijer lige na pripremama, analizirao urađeno u proteklom periodu i napravio plan za naredna iskušenja nacionalnog tima, piše “Klix.ba”.

“Razgovarao sam sa predstavnicima kuće bh. nogometa. Vidjeli smo šta je dobro urađeno, šta je možda moglo biti i bolje. Uglavnom, želimo da bh. nogometna reprezentacija korača pravim smjerom u narednom periodu”, kazao je Baždarević za Klix.ba.

Šef državnog tima je sa Stephanom Gillijem, Draganom Perićem, Enverom Lugušićem i Sašom Papcem boravio krajem januara u Međugorju gdje se nekoliko klubova BHT Premijer lige nalazilo na pripremama. Baždarević i njegovi pomoćnici su iskoristili priliku da pogledaju neke od treninga, ali i da porazgovaraju sa rukovodstvom i trenerima, Širokog Brijega, Veleža, Zrinjskog, Sarajeva i Željezničara.

“Saradnju, koja je i do sada bila dobra, želimo još unaprijediti da ona bude na visokom nivou. To je poruka klubovima u BiH da imaju podršku i da znamo šta rade. Također, pratimo sve igrače u domaćem prvenstvu. Planirao sam da u povratku posjetim pripreme Čelika. Žao mi je što nisam posjetio pripreme Slobode. Husref Musemić je moj dobar prijatelj i kada dođem naredni put posebno ću posjetiti tim sa Tušnja”, otkriva Baždarević.

Dodaje kako će u nadolazećim sedmicama pratiti bh. reprezentativce koji igraju po klubovima u Evropi.

“Želim da na licu mjesta vidim u kakvoj formi dočekuju pripremne utakmice. Pogledat ćemo neke mečeve u kojima će nastupati igrači koji su potencijalni reprezentativci BiH”, naglašava selektor BiH ne želeći otkrivati sve karte.

Nova era, odnosno nova iskušenja bh. nogometne reprezentacije počinju 25. marta kada Džeko i saigrači igraju prijateljsku utakmicu protiv Luksemburga. Četiri dana poslije suparnik će biti Švicarska. Također, u prijateljskom dvoboju.

“Bit će to dobra prilika da isprobamo određene zamisli”, podvlači selektor.

Podsjetimo, Baždarević je stigao na klupu bh. selekcije nakon odigrane četiri utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se ove godine održati u Francuskoj. U tim trenucima bh. selekcija je imala svega dva boda, a Meša je dobio ekipu izgubljenog samopouzdanja. Dobio je ekipu koja je živjela pod pritiskom navijača, a takvo je opterećenje teže od bilo kojeg protivnika na terenu. Uspio je vratiti stabilnost i samopouzdanje raštimanoj ekipi i na terenu je zauzvrat dobio ono za što svaki trener živi – pobjede.

Od mogućih 18, osvojeno je 15 bodova i osiguran je plasman u baraž. U dodatnim kvalifikacijama Irska je u dvije utakmice bila bolja od BiH i plasirala se na Euro.

Sada Baždarevića i saradnike čeka težak posao. U kvalifikacionoj grupi za odlazak na Mundijal koji će se 2018. godine održati u Rusiji reprezentacija BiH će voditi bitku sa Belgijom, Grčkom, Estonijom i Kiprom.

(Reprezentacija.ba)