U zimskom prelaznom roku, koji je u većini evropskih zemlja okončan u ponoć, četverica bh. reprezentativaca promijenila su sredine, piše “Faktor.ba”.

Nakon jeseni u kojoj nije upisao ni minute u španskoj Primeri, Haris Medunjanin dobio je raskid ugovora sa Deportivom iz La Corune i potpisao jednoipogodišnji ugovor sa Maccabijem iz Tel Aviva. Za reprezentativnog veznjaka bit će to drugi put u karijeri da nosi dres izraelskog kluba.

Od redovnih igara Medunjanina u dresu novog kluba pored njega i njegovog kluba, najviše bi trebala profitirati i reprezentacija BiH.

– Samim tim da je promijenio klub je dobra vijest. Što zbog svog ličnog interesa, što zbog reprezentacije, koja u tom slučaju možemo samo da profitira – ističe selektor BiH Mehmed Baždarević.

Iako su se za usluge Ervina Zukanovića zanimali brojni klubovi, defanzivac koji može igrati na više pozicija u timu, na kraju se priključio Miralemu Pjaniću i Edinu Džeku u svlačionici Rome. Za razliku od Medunjanina Zukanović je odigrao 20 utakmica za Sampdoriju u svim takmičenjima i postigao tri gola uz jednu asistenciju.

– Prelazak u Romu je sigurno priznanje za Ervina. On je to zaslužio svojim igrama, pametan je momak, i sada mu samo preostaje da potvrdi da su ljudi s pravom uložili u njega. Naš trojac u Romi mora biti taj koji će timu davati tempo i dinamiku kako bi i drugi klubovi razmišljali o angažmanu naših fudbalera – objašnjava Meša, koji se pohvalno izrazio i o povratku Ermina Bičakčića u sastav Hoffenheima.

Ognjen Vranješ koji je u dresu Gaziantepspor zabilježio 14 nastupa prešao je u redove Sporting Gijona i zablistao već u debiju za novi klub, dok je Anel Hadžić dres Sturma zamijenio onim turskog Eskisehirspora.

– Znamo da je Ognjen imao nekih teških momenata. Za jednog fudbalera koji je prije tri-četiri dana stigao u novu srednu velika je stvar da u debiju odigra dobro – govori Baždarević za bh. reprezentativca koji je u debiju za svoj klub od navijača proglešen igračem utakmice, te dodaje:

– Bitno je i što je Anel (Hadžić op.a) prešao u Tursku. Mislim da je liga kvalitetnija zbog većeg broja kvalitetnijih utakmica. Bez obzira na sve nije dovoljno promijeniti klub, potrebno se dokazati i izboriti mjesto u početnom sastavu – zaključio je selektor našeg najboljeg fudbalskog tima.

Pavelića gledao prije 8 mjeseci

Mario Pavelić, desni bek bečkog Rapida i fudbaler koji je nastupao za omladinske selekcije Austrije, u tamošnjim medijima se spominjao kao jedan od igrača na koje je ”oko bacio” i naš selektor. – Nisam ja na njega ”bacio oko” sada. Gledao sam ga još prije osam mjeseci, ali kao i uvijek papirologija je problematika broj jedan. Neke zemlje dozvoljavaju dvojno državljanstvo, a neke ne. Nije se nekome ko je rođen u drugoj zemlji tako lako odreći državljanstva i to treba razumijeti – kaže Baždarević na kraju razgovora za Faktor.ba.

(Reprezentacija.ba)