Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u baražu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj igrat će protiv Švedske, a predsjednik RSBiH i bivši kapiten našeg nacionalnog tima Enid Tahirović ističe da nije zadovoljan žrijebom, piše “Oslobođenje”.

“Nisam baš bio sretan kad sam vidio da smo dobili Švedsku. Radi se o odličnoj reprezentaciji, koja je napravila smjenu generacija i sada tu dominiraju mladi igrači poput Lucas Nilssona, Phillipa Stenmalma i Viktora Oslunda, koji imaju veliku pomoć u Kallmanu, golmanu Andressonu, mom bivšem saigraču i jednom od najboljih pivota svijeta Andreasu Nilssonu, te iskusnom i odličnom defanzivcu Tobiasu Karlssonu. Šveđani gaje brz rukomet i brzo trče kontru i polukontru, pa nam nikako neće biti lako i mislim da nam nikako ne leži njihov način igre. Vidim da ima i zadovoljnih žrijebom, ali ćemo se dobro morati namučiti ako želimo u Francusku, govori Tahirović, koji ističe da je bilo boljih protivnika koje smo mogli dobiti u baražu.

“Švedska ima veliki rejting u svijetu rukometa, a i to je stvar koja nam ne ide u korist. Odigrali su vrlo dobro Evropsko prvenstvo i niko ih nije nadigrao. Mađarska im je postigla samo 14 golova za cijeli meč, a dva od tri poraza doživjeli su od finalista Eura Njemačke i Španije, tako da se sigurno radi sjajnoj reprezentaciji. Volio bih više da smo dobili Makedoniju, Bjelorusiju, Mađarsku ili Norvešku, no moramo se boriti. Šveđani rade odlične analize protivnika, a i naš stručni štab ima vremena da se dobro pripremi za ono što nas očekuje. Protiv Islanda smo vidjeli da možemo, pa se nadam ćemo igrati i na drugom Svjetskom prvenstvu u našoj historiji, riječi su Tahirovića, koji je kao igrač bio sudionik dva duela protiv Švedske u kvalifikacijama za Euro 2008.

Naša reprezentacija prvo je u Visokom poražena sa 36:30, a dva dana kasnije Šveđani su slavili sa 27:25. Posebno interesantan duel bio je u Orebru, kada je od 2.000 gledalaca, bilo više od 1.800 naših navijača, pa se veliki broj simpatizera naše selekcije očekuje i u prvom meču baraža, ali Tahirović smatra da ne treba razmišljati o navijačima, već o igri na terenu.

“Šveđani su jednom napravili grešku u organizaciji, ali ne vjerujem da će to ponoviti, a s druge strane nema smisla razmišljati sad samo o publici. Nikad nisam vidio da gledalac daje gol. Moramo se okrenuti onome što nas očekuje na terenu, jer često igrači mogu izgoriti od prevelike želje pred puno navijača. Sjetimo se pretprošlog baraža, kada smo u Stuttgartu poraženi sa 12 razlike, ističe Tahirović, koji smatra da se ne mogu porediti dvije generacije švedske reprezntacije – trenutna i ona iz 2007.

“Tu više nema niko da igra za Švedsku osim Karlssona, koji je tada pokušavao da igra u napadu, a sada je samo specijalista za odbranu. Tada su na terenu bili Kim Andersson, Doder, Vranješ, Laundstrom, a sada je tu jedna nova garda igrača, koja je željna dokazivanja, završio je Tahirović na kraju razgovora za Oslobođenje.

(Reprezentacija.ba)