Trijumf bh. rukometaša na Kosovu

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je sinoć u Đakovici Kosovo rezultatom 33:29 u trećem kolu grupe “1” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Francuska 2017”, te tako ostala na vrhu tabele sa realnim šansama da na kraju kvalifikacionog ciklusa ostane prva i plasira se u baraž, javlja Anadolu Agency (AA).

Rukometaši BIH su bili superiorniji i dominirali su na terenu od početka do kraja meča. Nijednog momenta nisu dozvoli igračima kosovskog selektora Taiba Kabashija da im se rezultatski približe i ugroze pobjedu.

“Atmosfera odlična, dobra utakmica, na kraju interesantna za publiku. Opravdali smo ulogu favorita iako smo u prvom djelu dozvolili Kosovu da se vrati u igru i time smo probudili i publiku. Smatram da je Kosovo večeras igralo odlično, možda i iznad svojih mogućnosti. S druge strane, i nama je dobrodošlo da se spustimo na zemlju prije velikih mečeva, a jedina stvar sa kojom sam zadovoljan večeras su osvojeni bodovi”, rekao je za Anadolu Agency (AA) nakon utakmice u Đakovici Dragan Marković, selektor reprezentacije BiH.

Za Kosovo ovo je bilo treći poraz za redom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Bila je dobra utakmica, odlična igra. Druga naša dobra utakmica, nakon one sa Litvanijom kada smo rezultat sa minus sedam doveli do tri, četiri razlike. Isto se desilo i sa Bosnom. To govori da je Kosovo fizički spremno, ima igru, ima brzinu, ima kombinacije, ali ponovo nismo imali sreće jer što smo imali pet povrijeđenih igrača. Egzon Gjuka je možda bio najspremniji i najbolji u kosovskoj ekipi”, kazao je kosovski selektor Kabashi.

Utakmicu četvrtog kola kvalifikacija za SP BIH i Kosovo igraju 9. januara u Tuzli. U grupi “1” pored Kosova i BIH, takmiče se i Litvanija i Slovačka, koje će meč trećeg kola igrati danas u Kaunasu.

(Reprezentacija.ba)