Miralem Pjanić (25) proteklih mjeseci nalazi se na meti kritika navijača fudbalske reprezentacije BiH. Navijači od Miralema traže golove i asistencije, ali i bolje izvođenje slobodnih udaraca i kornera, no činjenica je da je Pjanić, gledajući njegovo kretanje i dodavanje najbolji vezni igrač Bosne i Hercegovine u ovom trenutku.

Činjenica je da je Miralem Pjanić mogao i morao bolje odigrati kvalifikacije za Euro.

U prvoj utakmici protiv Kipra kada smo poraženi 1:2, pružio je veoma lošu partiju i promašio jedanaesterac kod 1:2 u 88. minuti. Kasnije je u Kardifu propustio iz dva izgledna slobodna udarca prelomiti izjednačenu utakmicu, a nakon toga je protiv Belgije u Zenici našu jedinu pravu šansu poslao u nepovrat lob udarcem na gol Courtouisa.

Jednu od najlošijih utakmica u dresu reprezentacije odigrao je u Haifi gdje je naša selekcija doživjela debakl od Izraela (poraz 0:3).

Loše izvođenje prekida

Također, našem reprezentativcu se s razlogom zamjera i katastrofalno izvođenje prekida, gdje većina centaršuteva ide na prvu stativu koje su protivnički igrači bez većih problema neutralisali, te slobodni udarci sa distance koji su i sa 40ak metara završavali u živom zidu protivnika, ali i letargija u pojedinim utakmicama.

Ipak, pojedinci su bez argumenata okarakterisali Pjanića kao najslabijeg bh. igrača u kvalfikacijama, a posebno se to odnosilo na baraž duele protiv Irske.

Izuzimajući dvomeč sa Andorom, gdje smo do dvije pobjede došli bez većih problema, u ostalih 10 susreta (uključujući i baraž sa Irskom) Pjanić je pružio dvije loše partije i to u spomenutim mečevima sa Kiprom i Izraelom.

Pjanić nije Misimović, nepravedne kritike

U preostalih osam utakmica (dvomeči sa Belgijom Velsom i Irskom, te susreti protiv Izraela i Kipra), bh. reprezentativac nije bio ništa lošiji od svojih saigrača, a u nekim je i bio ponajbolji na terenu.

Očekivati od Pjanića da predribla nekoliko protivnička igrača te nakon toga kreira našim napadačima gol šansu ili postigne pogotak protiv ozbiljnijih reprezentacija je nerealno.

Miralem je po vokaciji centralni vezni i njegov zadatak je da omogući što brži i jednostavniji protok lopte.

Naš reprezentativac se u dvomeču sa Ircima trudio, kretao po gotovo svakom dijelu terena, preuzimao loptu od stopera, pokušavao razigrati svoje saigrače, ali nije bilo efekta. Glavni problem je nedostatak ofanzivnog veznog koji će loptu dobivenu od Pjanića proslijediti prema našim napadačina.

Nažalost, bh. reprezentacija na krilnim pozicijama nema igrače koji u zahtjevnijim utakmicama mogu napraviti višak ili stvoriti probleme protivniku, pa smo protiv čvrstih Iraca bili prilično inferiorni po strani.

Ivica Osim brani “Malog Princa”, on odgovara asistencijama

Igru Miralema Pjanića u reprezentaciji najbolje je opisao legendarni Ivica Osim

„Na Pjanića je stavljen prevelik teret. U baražu nam je nedostajao još jedan plejmejker, a ne da jedan nosi sve ideje, da se od njega nešto očekuje. Imali smo prije Misimovića, bio nam je potreban takav tip igrača, koji bi mogao kompletirati tim. Pjanić je krhak fizički da bi to sve izdržao, a tim je veliki, odgovornost je velika. Da je čovjek div, ne može, a mediji su potencirali da on treba biti taj koji će iznijeti baraž“, riječi su Osima.

Pjanić je protiv Belgije u Zenici Džeki asistirao za gol sa pozicije lijevog krila, u Dublinu je na samom početku meča se ubacio na desno krilo i malo je nedostajalo da lopta dođe do samog Edina Džeke.

U meču sa Izraelom u Zenici kada smo gubili 0:1, dao je sjajnu loptu Edinu Višći, a ovaj je pogodio za izjednačenje.

Pretposljednji meč kvalifikacija za Euro igrali smo protiv Velsa u Zenici gdje nam je trebala pobjeda a  Pjanić je asistirao za Milana Đurića koji je doveo našu selekciju u vodstvo od 1:0 (bh. tim je slavio sa 2:0).

Miralem je u revanš utakmici baraža za odlazak na Euro u Dublinu pružio solidnu partiju, a u priloženom video materijalu možete vidjeti da je gotovo svaka opasna akcije našeg tima krenula opravo od Pjanića te kako se kretao na tom meču.

I u prvom susretu odigranom u Zenici, Pjanić je kreirao nekoliko obećavajućih akcija za naš tim koje nisu realizovane.

Pjanić nije kriv za lošu odbranu BiH

Zadnja linija bh. selekcije izgledala je veoma loše, krilni fudbaleri su bili odsječeni i osim nekoliko poteza Edina Višće, gotovo ništa nisu ponudili, a jedini koji je zaslužio prolaznu ocjenu jeste kapiten i najbolji igrač Edin Džeko.

Miralem Pjanić sigurno nije kriv za loše reakcije naših defanzivaca u kvalifikacijama, katastrofalno kretanje bez lopte većine bh. reprezentativaca te nekoliko promašenih zicera naših fudbalera.

Za konkretniju igru naše reprezentacije u napadue, neophodan je ofanzivni vezni koji ima zadnji pas, a nadamo se da će Deni Milošević ili Rade Krunić nastaviti sa dobrim partijama u svojim klubovima i nametnuti se selektoru Mehmedu Baždareviću, jer upravo ova dva momka bi u budućnosti mogli biti rješenje za tu poziciju.

Samim tim, lopte koje upućuje Pjanić bile bi korisnije, jer ne zaboravimo kada je Zvjezdan Misimović „hranio“ loptama Edina Džeku i Vedada Ibiševića, upravo su akcije našeg tima počinjale od Pjanića i naš vezni red je izgledao prilično dobro.

No, tada smo u veznom redu pored Pjanića imali igrače koji su igrali standardno za svoje klubove i igra naše selekcije bila je bolja.

(Reprezentacija.ba)