Rukometni savez BiH dobio je mogućnost da organizuje kvalifikacioni turnir za plasman na U20 Evropsko prvenstvo za rukometaše koje će se od 28. jula do 7. augusta 2016. godine održati u Danskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Bh. kuća rukometa će vjerovatno iskoristiti ovu priliku koju im je ukazala Evropska rukometna federacija (EHF), a jedino se ne zna u kojem će se gradu održati turnir.

Bh. juniori za protivnike u kvalifikacionoj grupi 4 dobili su Švedsku, Norvešku i Bjelorusiju. Iz kvalifikacija na EURO 2016 plasiraće se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupa od 1 od 4, te samo prvoplasirane i grupa od 5 do 8. Juniorsku selekciju BiH vodiće Jasmin Mrkonja, koji ovu generaciju rukometaša vodi još od kadetske konkurencije. Termin odigravanja kvalifikacionih turnira je od 8. do 10. aprila 2016. godine.

“S obzirom da smo dobili šansu da budemo domaćini turnira vjerovatno ćemo iskoristiti tu mogućnost. U igri je nekoliko gradova, koji su pokazali interes za organizaciju turnira, ali još uvijek ne možemo definitivno reći ko će ugostiti naše juniore i njihove rivale. Imamo rok do 6. decembra da obavijestimo EHF o tome i do tada će se sve znati, vjerovatno i ranije”, kaže Enid Tahirović, predsjednik RS BiH, koji je tokom vikenda učestvovao u radu Kongresa EHF-a održanog u Bukureštu.

– Konkurs za selektora juniorki –

Direktan plasman na Evropsko juniorsko prvenstvo ostvarili su domaćin Danska, te Francuska, Mađarska i Španija tri najbolje selekcije sa posljednjeg finalnog turnira.

Osim žrijeba kvalifikacija za U20 EURO u muškoj konkurenciji tokom Kongresa EHF-a održan je i žrijeb kvalifikacionih grupa kvalifikacija za U20 Svjetsko prvenstvo rukometašica 2016. koje će se igrati u Rusiji. I tu će BiH nastupiti, a za protivnike će imati selekcije Srbije, Holandije i Portugala. Kvalifikacioni turnir koji će se igrati od 18. do 20. marta naredne godine vjerovatno će se održati u Srbiji. Samo prvoplasirana selekcija iz grupe 4 u kojoj su bh. juniorke plasiraće se na SP.

“Još uvijek nismo imenovali selektora ženske juniorske reprezentacije BiH. No, taj posao je u toku. Obavijestili smo Stručnu komisiju RS BiH da trebaju u što kraćem roku predložiti kandidate za tu poziciju, a potom će Izvršni odbor odabrati najboljeg”, jasan je Tahirović za Anadolu Agency (AA).

Kada je u pitanju rad Kongresa EHF-a u Bukureštu ništa se revolucionarno i važno za bh. savez, ali i ostale federacije u regionu nije dogodilo. Doneseno je nekoliko tekućih odluka vezanih za rad evropske kuće rukometa.

– Liga mladih bivše Jugoslavije –

RS BiH ima u planu da pokrene rad još po dvije muške i ženske selekcije u mlađim kategorijama, vjerovatno U15 i U17. No, o tome će se razgovarati kada dođe vrijeme za to. Od naredne godine bi trebala krenuti svojevrsna liga mladih koju će zajednički organizovati rukometni savezi BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

“Ta ideja o ligi mladih selekcija država nastalih raspadom bivše Jugoslavije veoma je blizu realizacije. Došlo je do određenih problema, ali to će samo prolongirati njen start. Umjesto početkom naredne godine takmičenje će krenuti nešto kasnije. Planirano je da selekcije mlađih kategorija šest zemalja iz našeg regiona u muškoj i ženskoj konkurenciji tokom godine igraju međusobno na turnirima. Biće šest turnira godišnje, a svaka od zemalja će igrati na četiri. Svaki savez će dati po dvije starosne selekcije u muškoj i ženskoj konkurenciji, dakle ukupno četiri koji će se nadmetati na tim turnirima. Na taj način svi zajedno želimo unaprijediti rad sa našim mladim naraštajima. To je veliki projekat, koji će nadam se biti uspješno realizovan od sljedeće godine”, zaključio je Tahirović.

(Reprezentacija.ba)