U Ujedinjenim Arapskim Emiratima je ovoga mjeseca započelo Svjetsko prvenstvo za selekcije do 17 godina starosti, a nažalost naša kadetska reprezentacija se nije uspjela kvalifikovati na pomenuto natjecanje. Ono što je vrijedno pomena i što nam je privuklo pažnju u dosadašnjem djelu SP-a jesu odlični nastupi naših potencijalnih reprezentativaca u selekciji Švedske. Riječ je o Mirzi Halvadžiću i Aliju Suljiću…

U-17 selekcija Švedske je na Svjetskom prvenstvu grupnu fazu završila kao najbolja trećeplasirana momčad čime se plasirala u narednu rundu takmičenja. Prekosutra igraju četvrtfinalnu utakmicu protiv vršnjaka iz Hondurasa, gdje u ovaj meč ulaze kao veliki favoriti.

Važne karike švedske reprezentacije su Halvadžić i Suljić, oba igrača bh. porijekla. Halvadžić je član juniorske momčadi Malmo-a, a krase ga ofanzivne sposobnosti. Brzina, prodornost, uspješna egezkucija i precizni pasovi. Iako je u klubu najčešće igrao na poziciji napadača, na ovom SP-u u dresu Švedske postavljen je na pozciju lijevog krilnog igrača. U dosadašnja četiri odigrana susreta postigao je jedan gol i upisao jednu asistenciju. 

Ali Suljić trenutno član londonskog Chelsea, te je u U-17 selekciji Švedske na SP-u upisao tri nastupa i uspio postići jedan gol. Za razliku od Halvadžića, on je zadužen za poslove u defanzivi i pod palicom selektora Larssona igra na poziciji beka. 

U redove Chelseaja je prešao početkom ove godine, a osim londonskog tima za njegove usluge su bili zainteresovani i mnogi drugi veliki klubovi u Europi.

Svakako da treba obratiti pažnju na ove momke za koje postoji mogućnost da zaigraju za nacionalne selekcije Bosne i Hercegovine. Ovim putem apelujemo selektore mlađih reprezentativnih kategorija BiH da skrenu pozornost na ove momke, jer sigurno je da imaju kvalitete i da zaslužuju dobiti šansu u našim selekcijama. Barem prema dosadašnjim partijama na Svjetskom prvenstvu.

Pogledajte dva gola švedske reprezentacije kod kojih akcija je učestvovao Mirza Halvadžić…

(Reprezentacija.ba)