Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena u revanš utakmici baraža od Irske u Dublinu sa 0:2 i ostala bez plasmana na Euro s obzirom da smo u prvom meču odigranom u Zenici 13. novembra odigrali 1:1.

Bh. reprezentativci su sinoć izgledali blijedo, nezainteresovano, pasivno i bez želje da dođu do rezultata koji bi ih odveo na Europsko prvenstvo naredne godine (čast izuzecima).

Samo jedan udarac bh. selekcije u okvir gola Iraca

Izabranici Mehmeda Baždarevića sinoć su imali posjed lopte 64% u odnosu na 36% irskih.

Ukupno 498 pasova su razmijenili naši fudbaleri (412 uspješnih), a Irci 225 (144 uspješna), ali ni to nam nije pomoglo puno da napravimo ozbiljniju šansu.

Najviše pasova imao je Emir Spahić 86 (76 uspješnih), zatim Ervin Zukanović 62 (54), te Miralem Pjanić 60 (52).

Zanimljivo je da su u momčadi Irske najviše dodavnaja imali golman Randolph i Whealan po 28.

Čak devet naših igrača od 12 koji su sinoć nastupili imali su više od 29 pasova.

Poražavajući je podatak da su naši fudbaleri u meču gdje nam je trebao minimalno gol da bi bili u igri za plasman na prvenstvo imali samo jedan jedini šut u okvir gola Randolpha.

Ukupno smo devet puta šutirali na gol Iraca, jedan u okvir gola, četiri van okvira gola, dok su četiri bila blokirana.

Također, u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena pogodili smo prečku što je bila i ponajbolja šansa za naš tim.

Irska je  imala osam udaraca prema Begoviću, dva u okvir gola, tri van okvira, a tri su bila izblokirana.

Četiri žuta kartona zbog prigovora

Holandski sudija Bjorn Kuipers je pokazao pet žutih kartona bh. reprezentativcima, iako je bh. selekcija napravila 16 prekršaja u odnosu na 14 irskih (Irci su dobili jedan žuti karton).

Vrijedi istaći da je Kuipers našim igračima dodijelio četiri žuta kartona zbog prigovora što dovoljno govori o ponašanju izabranika Mehmeda Baždarevića na terenu.

Edin Džeko, Haris Medunjanin i Edin Višća uputili su po dva šuta na gol Iraca, dok je Walters tri puta pokušavao da ugrozi Begovića.

Još jedan razočaravajući podatak je da su naši fudbaleri imali samo osam startova na loptu (Sead Kolašinac je imao dva), dok su Irci imali duplo više (McCharty – 5, Brady, Hendrick i Whealan – 2).

Naša reprezentacija je morala pokazati puno više žara i borbe u ova dva duela, jer upravo su Irci borbenom, disciplinovanom  i kompaktnom igrom zaslužili plasman na prvenstvo.

(Reprezentacija.ba)