Irski mediji su dan nakon velikog trijumfa njihovih fudbalera protiv BiH i plasmana na EURO 2016 puni hvalospjeva na račun izabranika Martina O'Neilla.

Ipak, kao heroja nacije izdvajaju, logično, dvostrukog strijelca Jonathana Waltersa, koji nije igrao u prvoj utakmici u Zenici.

No, zato je sinoć u Dublinu bio sjajan. Realizovao je sumnjivo dosuđeni penal, a potom i poklon bh. odbrane u drugom poluvremenu za konačnih 2:0 i treći odlazak Republike Irske na Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency (AA).

“Heroj Walters obezbijedio Irskoj mjesto pod suncem” ili “Dva gola heroja Waltersa odvela Irsku na EURO 2016” neki su od naslova u irskim medijima.

Vrijedi naglasiti kako se većina irskih novinara, koji su izvještavali sa utakmice, složila da je penal koji je Bjorn Kuipers dosudio u 23. minuti bio u najmanju ruku diskutabilan. Dok jedni opravdavaju proteste bh. reprezentativaca, drugi smatraju kako je se Kuipers nije dvoumio prilikom odluke, ali da je pogriješio jer je usporeni snimak pokazao kako Ervin Zukanović koji je bio u trku jednostavno nije imao mogućnost da lijevu ruku skloni na vrijeme. No, kako god Walters je iskoristio ukazanu šansu i savladao svog nekadašnjeg klupskog saigrača Asmira Begovića. Taj detalj je ispostavio kao ključni trenutak revanš susreta baraža na dublinskom stadionu “Aviva”.

– Walters je imao kvalifikacije za pamćenje. Bio je fantastičan. Imao je niz veoma dobrih utakmica. Mislim da je bio izuzetan, što je i u ključnoj utakmici potvrdio – rekao je O'Neill za svog i junaka nacije Waltersa.

Selektor Irske istakao je i ogromnu ulogu legendarnog Roya Keane, nekadašnjeg sjajnog fudbalera Manchester Uniteda i irskog reprezentativca.

– Tokom trenerske karijere imao sam neke velik odluke vezane za igrače. No, dovođenje Keanea u stručni štab reprezentacije definitivno je moja najveća i najbolja odluka do sada. Ne mogu biti sretniji zbog toga, on je legendarni lik. Ponekad imamo različita mišljenja, ali to ne pokazujemo u svlačionici. Bio je apsolutno fenomenalan i svi smo oduševljenji njim – zaključio je O”Neill, prenosi Anadolu Agency (AA).

Republika Irska je definitivno bila bolji rival u dvije utakmice baraža. Nakon 1:1 u Zenici 13. novembra, sinoć nije dozvolila bh. timu da se previše nada prolasku. Sigurnom pobjedom rezultatom 2:0 Irci su stigli do svog trećeg plasmana na završni turnir Evropskog prvenstva.

Prethodno su na EP igrali 1988. u Njemačkoj i 2002. u 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Njihovi mediji osim sjajnog Waltersa naglašavaju i odličnu igru cijelog tima, koji se organizovano branio i potpuno je neutralisao sve pokušaje bh. ofanzivaca.

Nakon sinoćnjeg revanša u Dublinu poznate su 22 reprezentacije, od 24 koliko će ih igrati na EURO 2016 u Francuskoj. Uz Irsku to su: Češka Republika, Island, Turska, Belgija, Vels, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švajcarska, Sjeverna Irska, Rumunija, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija i Mađarska.

Večeras nakon revanš susreta baraža između Slovenije i Ukrajine (prva utakmica 0:2) te Danske i Švedske (1:2) biće poznata posljednja dva učesnika EP. Žrijeb grupa za finalni turnir, koji će se igrati od 10. juna do 10. jula naredne godine, održaće se 12. decembra u Parizu.

(Reprezentacija.ba)