Republika Irska – zeleni otok, domovina Guinnessa, starih Kelta, sv. Patrika te brojnih srednjovjekovnih dvoraca. Na njenoj istočnoj obali smjestio se Dublin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn dali još stari Vikinzi, a znači ‘crni bazen’.

Pravog, irskog naziva Baile Átha Cliath, Mjesto je odakle se kroz historiju selilo u razne dijelove svijeta, a najčešće u Ameriku, danas je prijestolnica ‘keltskog tigra’ i sjedište europske high-tech industrije: Microsoft, Intel, HP i Google samo su neki od svjetskih velikana koji su izabrali Irsku, odnosno Dublin za svoje daljnje širenje. 

Ulica O'Connell

Dublin ćete u najvećem broju slučajeva započeti s upoznavanjem iz ulice O'Connell. Tu su i stajališta autobusa koji vas dovoze sa aerodroma, ali i brojni hosteli i hoteli smješteni u okolnim ulicama. Dvije glavne znamenitosti O'Connella su zgrada pošte, za koju biste prije rekli da je sjedište neke političke institucije, te Spire of Dublin, ogromni obelisk podignut 2003. godine pri preuređivanju grada i stvaranju pješačke zone kako bi postao još poželjniji turistima, ali i samim stanovnicima, pri čemu su veliku ulogu imali i postavljene statute slavnih Iraca.

Sjever grada i mostovi

Uz sjevernu stranu rijeke Liffey, uz koju se grad i nalazi, smješten je i Custom House,tj. zgrada bivše carinarnice. Tu su i brojni mostovi, od kojih je svakako najpoznatiji Liffey Bridge, u narodu poznat i kao Ha’penny Bridge, a ime je dobio po cijeni prijašnje mostarine od pola penija koju je svatko plaćao ako je htio prijeći s jedne strane rijeke na drugu.

Južni dio Dublina i znamenitosti

Na jugu grada nalaze se i najveće znamenitosti. Katedrala sv. Patrika, nastala još u 12. stoljeću, najveća je crkva u cijeloj Irskoj, a posvećena je njenom svecu zaštitniku, koji je djetelinom s tri lista objašnjavao simboliku Svetog Trojstva te ju je na taj način i učinio glavnom irskom ikonom. Tu je i katedrala Christ Church, uz sv. Patrika najstarija dublinska crkva, čija dva dijela zgrade povezuje predivni gotički ‘most’. Otprilike iz istog vremena potječe i obližnji Dublinski dvorac, tj. barem njegov jedini preostali toranj, dok je ostatak ponovo izgrađen nekoliko stoljeća kasnije.

U Dublinu se nalazi i poznati Triniti koledž,  koji datira još iz 1592 godine i danas spada među 100 najboljih univerziteta na svijetu.  Tačnije na 61 je mjestu,  a među tri vodeća u samoj Irskoj.  Book of Kelts,  najstariji rukopis o Keltima čuva se u biblioteci koledža.  Sama biblioteka čuva oko 4.5 miliona pisanih dokumenata, knjiga i rukopisa.

Stanovništvo i klima

Prema popisu stanovništva iz 2006. godine, područje Dublinskog koncila brojalo je 505.739 ljudi.

Dublin zbog blizine okeana ima umjerenu klimu i relativno male količine padavina, dok snijeg pada samo desetak dana godišnje.

Zanimljivo je da u Dublinu nema nebodera te gotovo nema stambene ili poslovne zgrade čija visina prelazi tri sprata, zbog toga što je najduže razdoblje gradske i stambene izgradnje bilo u kasnom 18. stoljeću tokom gregorijanskog razdoblja, kada su u modi bile niske zgrade i široke ulice. Jedna od rijetkih izuzetaka je velika pivnica u Guinnessovu vlasništvu.

(Reprezentacija.ba)